Kada je početkom 2016. godine, Šemsudin Dedić zasjeo na fotelju predsjednika Kantonalnog odbora SDA Krajine, niko u ovoj stranci nije sumnjao da mu namjere nisu časne, a boga mi ni čiste. Ali malo ko da je mogao predvidjeti koliko će daleko Dedić otići u svom jurišnom pohodu na novi mandat u državnom parlamentu. 

Danas, dvije i po godine odkada je preuzeo rukovođenje SDA-om Krajine, svima u ovoj stranci je sasvim jasno kako Dedićeve namjere, ne samo da nisu bile časne, već su ovu stranku dovele do raspada i totalnog kraha u predvečerje općih izbora 2018. godine.

Kako bi razvalio vrh rukovodstva SDA Krajine, Dedić je morao prodati dušu đavolu iz Sanskog Mosta, uz čiju podršku i blagoslov je otpočelo rušenje Seada Kadića, dotadašnjeg predsjednika KO SDA USK, i OO SDA Bihać. Ne faleći mu obraz, što veli narod, Sejo je uz sve svoje mane i nedostatke bio odličan menadžer na obe ove pozicije. Ali očito da mu je ta vještina došla glave, jer opskurni i intelektom siromašni Dedić, nije mogao da dođe do izražaja niti se je šta pitao u Sejinu vrijeme. 

S druge strane, ono što je đavolu obučenom u zeleno odjelo nedostajalo, bilo je urušavanje do tada prejake bihaćke SDA koja je izgurala pobjedu na izborima 2014. godine. Kako bi on i sanski zeleni HDZ došao do izražaja, kako u Krajini, tako i kod velikog Predsjednika, bilo je neophodno udružiti se sa Dedićem, koga inače sanski đavo baš i ne simpatiše, niti ga smatra ravnim sebi. Dedić je za njega uvijek bio spodoban i kreten koji pojma nema od politike i rukovođenja strankom. Ali ovaj put mu je došao kao kec na desetku ili kao as iz rukava da potopi Kadića.

Seji su prvo gore u parlamentu namjestili navlakušu da glasa za Poplašena, a onda ga vješto oderali preko sdaovskog glasila SAFF, praveći se kao da ništa od toga ne znaju. A zatim danonoćno lobirali i kod vrha u Sarajevu i po krajiškim stranačkim ograncima, da se Kadić penzioniše sa pozicije predsjednika KO SDA USK i nažalost, uspjeli su. I to danas svako u SDA Krajine zna.

Ono što također sada svi vide i bez naočala, jeste da je ovaj krajiški zeleni dvojac, poput mega poznati likova Del Boja i Rodnija iz britanske serije Mućke, izmućakli su SDA USK okrenuvši u njoj sve naglavačke. Skidali su kvalitetne, a postavljali podobne i poglupe kadrove i tako SDA doveli do gubljenja izbora u Krajini, a u konačnici i do daljnjih podjela i raspada baš kao u slučaju krajiškog SDP-a 2014. godine. 

Sve ovo će se neminovno odraziti i na lokalne izbore 2020. godine, posebice na Sanski Most, gdje narod, pa i sami kadrovi, uprkos konstantnim prijetnjama stranačkog šefa, lagano počinju da uviđaju pogubnost takvog sistema i rađaju u sebi novi duh pobune koju ni pare, a boga mi ni fotelje ne mogu zaustaviti!

P.S. Emdžo, Sejo, Kasime, Agane, predsjednici izvarani mjesni ogranaka po svim općinama (imena poznata redakciji), i svi vi članovi umiruće SDA koja sa rahmetli Alijom ima veze koliko i HDZ Mostara ili SNSD Banjaluke, nezadovoljni ste kao i mi ostali koji smo u SDA nezadovoljni, zato vas pozivamo da zajedno srušimo neprijatelje u našim redovima. A prvi korak u tome, jeste da ih ponizimo na izborima i glasamo za nekog drugo. Bilo koga. Samo neka oni izgube vlast i odu u opoziciju, a onda će se stvari same po sebi odvijati, članovi će tražiti smjenu sadašnjeg rukovodstva stranke u Krajini i konačno će novi, mladi i sposobni kadrovi moći dobiti priliku.