Da se od politike može dobro živjeti najbolje je pokazala SDA. Ova stranka i njeni kadrovi, posebno u Krajini gdje su Bošnjaci većina i gdje im niko ne smeta da naprave Švajcarsku u malom, godinama masno naplaćuju svoj patriotizam.

Usta su im svakodnevno puna vjere, domovine i nacije. Narod i svoje glasače drže u šahu dvije decenije pričajući im uvijek jednu te istu priču – Ne bude li SDA neće biti ni Bosne ni Bošnjaka, ni islama na ovim prostorima.

Naivan i mlad čovjek bi se na prvu rasplakao kada ovo čuje, ali oni koji su dobro upoznali SDA, znaju da je to samo jedan (i glavna) metoda kojom se služe kadrovi ove stranke kako bi opstali na vlasti sve ove godine nakon rata.

Parole sa velikim riječima: I poslje rata je rat! Ne budeli Bosne neće biti ni nas Bošnjaka! SDA je uz narod! Da nije bilo SDA ne bi bilo ni Bosne! Samo su pokazatelj o kakvim se tu ljudima radi, koji su spremni iskoristiti i ono najsvetije u vlastitom narodu kako bi dobili još koji mandat da mogu nastaviti crpiti resurse ove napaćene i zadužene zemlje, u vlastite svrhe i za korist svoje porodice i prijatelja.

Stvari se neće promjeniti sve dok sami članovi SDA ne odluče da kazne stranku u kojoj su godinama. Kada se to desi, onda će to biti znak da je narod evulirao iz statusa ovaca u status slobodnomislećih građana jedne demokratske zemlje.

U suprotnom, nastavićemo gledati kako jedna mala grupica koristi vjeru, naciju i patriotizam u političke svrhe s ciljem što dužeg zadržavanja na vlasti, uglavnom, radi ličnih interesa i ostvarenja vlastitih ciljeva.

Zato, kaznimo ih idućeg mjeseca!

Ne mora niko znati, cijenjeni članovi SDA stranke!

Samo ih iskrižajte i pravite se da ste glasali!

I oni se prave i obećavaju da će vam rješiti ovo ili ono, a godine prolaze vi ostajte na istim plaćama i na istim pozicijama, dok oni i nijihove porodice napreduju, ostvaruju benefite kroz SDA koju su privatizirali!

Zato im najbolje pristaje epitet kojim je Emdžad Galijašević imao običaj da nazove neke svoje stranačke kolege “družina Pere kvržice”