Nakon hapšenja Muharema Fiše, kantonalnog ministra, jasno je da je SDA krenula u „čišćenje prostora“ za bitku svih bitaka na predstojećim izborima. Vjerovatno se radi o klanovskim ratovima unutar KO SDA.

Naime, jedan od internih slogana SDA koji smatra i svojevrsnom naredbom Bakira Izetbegovića je da „Sarajevo mora pasti“. Ova naredba jasno oslikava da je glavni cilj izborne kampanje SDA osvojiti vlast u Sarajevskom kantonu. Više je razloga i motiva zbog kojih SDA po svaku cijenu želi osvojiti Sarajevo, a svakako je glavni motiv novac. Izetbegović se „izlanuo“ kako je općina Centar najvažnija općina u Federaciji BiH, a često se hvalio kako je budžet Kantona Sarajevo veći od budžeta RS-a. Povrh svega SDA je uzela puno kapare od arapskih investitora koji najviše i najrađe žele investirati u Sarajevo.

Zato će SDA svim silama pokušati ostvariti najbolji razultat u ovom kantonu. Za to neće žaliti „odriješiti kesu“ da bi pokupovala glasove. Pored toga SDA računa na svoje vrlo moćne načelnike poput Memića, Efendića, Koldže i Ajnadžića.

Međutim, postoji nekoliko faktora i ciljnih grupacija koje su teško osvojive SDA-ovoj mašineriji. Jedna od njih su Sandžaklije koje je okupio Sefer Halilović kroz svoju stranku BPS. Slučaj jednog drugog Fiše zorno ilustrira kako se Halilović uspjeva domoći budžetskih sredstava preko kojih kupuje i zapošljava borce i Sandžaklije kao svoje vjerne glasače.

Pošto je Halilović odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH on se očito fokusira na izborni rezultat u Sarajevu gdje živi preko 90 odsto Sandžaklija.

Poželjni partneri za SDA u vlasti za Kanton Sarajevo su Demokratska fronta (DF), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (S za BiH). Ostale stranke će biti na udaru kao i BPS. Ali, ovakva kampanja protiv BPS će biti protumačena kao rat protiv Sandžaklija što b i moglo otvoriti novi unutarbošnjački sukob!

To su već uočili režimski mediji i stoga male stranke tretiraju kao kriminalne organizacije: “Kao pobjednik, poslije svakih izbora SDA nailazi na teškoće koalicijskog povezivanja, uspostave parlamentarne većine i implementacije izbornih rezultata. U takvim teškoćama ispoljavaju se pokušaji izbacivanja SDA iz vlasti, bez obzira na njene pobjedničke izborne rezultate. U djelovanju antibosanskih snaga naročito su značajni pokušaji uništavanja koalicijskog kapaciteta SDA. Pored ostalog, zato se intenzivno propagira da SDA i njeni lideri nemaju saveznika, da su usamljeni, da ih rijetko ko želi za saradnike, da ih niko ne prihvata…, čime se poručuje da je politika SDA štetna i neprihvatljiva.

SDA je u RS-u za predstojeće opće izbore u BiH oktobra 2018. godine partnerski povezana s BPS-om Sefera Halilovića i SBiH Amera Jerlagića, dok su im konkurenti sve ostale stranke, i ljevice i desnice, i ranije osnovane i tek osnovane partije koje računaju na glasove Bošnjaka. I ovdje se događa jedan paradoks koji se učestalo viđa na našoj političkoj sceni, ali što ne umanjuje stravičnost njegovog postojanja. Naime, dok su u entitetu RS u koaliciji sa SDA, u entitetu FBiH, za glavni moto svoje predizborne kampanje SBiH i BPS imaju napade na SDA i njene lidere radi njihove kompromitacije pred biračima. Dakle, SBiH i BPS nemaju obzira prema SDA kao svom koalicijskom partneru, napadajući nju i njene lidere gdje god mogu.

Listu BPS-a na izborima oktobra 2018. godine predvode: Sefer Halilović, Anes Velić, Mesud Hero, Sulejman Lisičić i Osman Puškar. Općepoznato je da BPS Sefera Halilovića zloupotrebljava (a) časne simbole odbrane RBiH i (b) budžete gdje ima svoje predstavnike u organima vlasti. Predsjednik BPS-a Halilović je stekao veliko bogatstvo, što pokazuje i izrazito raskošna vila koju ima na području Mostara. U predizbornoj kampanji služi se parolama za približavanje bivšim borcima, radnicima i drugim dijelovima stanovništva s nižim standardom. Obećava da, ako pobijedi, te kategorije stanovništva neće imati plaće “300 KM i nosati transparente” u demonstracijama na ulicama, odnosno da neće uopće demonstrirati jer će biti zadovoljni svojim životnim uvjetima“, piše The Bosnia Times