Predizborna je godina i SDA u nastojanju da se spasi od sigurnog pada nakon kojeg najvjerovatnije dolazi i do raspada stranke kao što se desilo i sa SDP-om USK 2014. godine, čini sve kako bi ublažila tu neizbježnu realnost.

Lideri krajiške SDA sve karte bacili su na medije i medijsku kampanju osmišljenu da ponovo budi uspavano zlo rata – nacionalizam, mržnju i emocije kod Krajišnika. Ali vremena su se naglo promjenila, većina ljudi brzo osvijestila i vidjela u čemu je proteklih 25 godina gubila dragocjeno vreme i strpljenje, pa SDA-ovcima neće biti nimalo lako. 

Kako nezaposlenim i onima s malim i neredovnim platama objasniti da glasaju za SDA jer ako to ne učine Srbi i Hrvati će ih ponovo klati? Gotovo da je nemoguće, jer ovo vrijeme se odlikuje brzim tempom života i instant željama i potrebama svih generacija. Mladi žele sve i odmah, oni srednjih godina žele siguran posao, dobre i redovne plate, a oni stariji veće penzije koje će biti dovoljne za život dostojan čovjeka.

SDA naravno, ne nudi ta rješenja niti razmišlja o njima jer im je u glavi samo jedno – kako još 4 godine sačuvati udobne fotelje i primanja veće nego u EU? Nemaju strategije za ekonomski napredak i razvoj BiH, niti je mogu dati sa kadrovima s kojima raspolažu jer su iz stranke otjerali gotovo sve što valja.

Ali medijska kampanja i spinovanja uvijek mogu pomoći, barem da ublaže veliki pad na izborima 2018. godine. Zato su u krajiškoj SDA odlučili da pod svoju kontrolu stave što je više moguće novinara i medija, a evo s kojima trenutno raspolažu.

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, nije se puno bavio resorom kojim upravlja, već je fokus svoje pažnje usmjerio prema sedmoj sili za koju nije žalio duboko zavući ruku u državni džep i platiti strane novinare da mu kreiraju medijsku kampanju. Dedić nije štedio pa je od svog prijatelja Šabulića kupio i portal MojUsk.ba, koji otkako ga on drži nije uputio niti jednu kritiku kantonalnoj vlasti. Uložio je Dedić još u medije, pa je djeci iz omladinskog sektora SDA kupio domenu i dao sredstva da pokrenu portal Cenzura.ba na kojem glavnu riječ vodi i kreira strategiju Suad Balić, predsjednik MO SDA Ozimice, dugogodišnji član ove stranke.

Ostale portale, osim Usn.ba i ABC-a sponzoriraju preko Vlade USK, zbog toga je sve manje kritika upućenih sa lokalnih portala kantonalnim vlastima.

A sada šlag na tortu. Radio televizija USK kao najjači nezavisni mediji na području Krajine, dugo je odolijevala pokušajima SDA da je stavi pod svoju kontrolu, tačnije u službu samo jednog političkog subjketa i pristrasnog izvještavanja. Dugo je trajala bitka oko najjačeg krajiškog medija sve dok, kršenjem niza procedura, na silu nisu skinuli sa direktorske pozicije – pogodite koga…?

Upravo svoga višegodišnjeg člana i kadra Izeta Mustafića, čime je ovaj mediji ušao u mračno razdoblje autocenzure sanskog bossa Asima Kambera, koji sada preko novog menadžmenta otpusta novinare i kreira poltronsku redakciju koja će, poput premijera Rošića i ostalih ministara u Vladi USK, klimati glavom i slušati ono što im čovjek iza sjene kaže i naredi.

I to nije sve što se tiče federalnog zastupnika Asima Kambera, već odavno u privatnoj režiji pokreće i održava sanski portal Inmedia.ba kako bi imao potpunu kontrolu nad mišljenjem u gradu na devet rijeka. I to je dobro išlo sve dok se nije pojavila konkurencija Sanainfo.ba i donekle razbila tu medijsku blokadu tamo.

Sve to neće biti SDA dovoljno da ostvari zacrtani rezultat, pa će pokušati letvati izbore, ali sada je previše očiju javnosti uprto u taj proces, tako da će i tu izvući deblji kraj.

Jednostavno kada te ne ide, onda te ne ide džaba pare i ljudstvo, jer sve se nekako urotilo (neorganizovano i neplanski) protiv SDA.