Ljudi su odavnina vjerovali u neke tajne sile putem kojih mogu ostvariti svoje ciljeve. Zbog toga su se služili raznim predmetima koji su im bili neka vrsta božanstva. Jedan od tih predmeta je  hamajlija ili amajlija (tur. hamail, hamaylı < arap. ḥamā’il, mn. od ḥamīla: remen od sablje) (amulet, talisman), predmet za koji se vjeruje da svojom trajnom snagom štiti od zlih sila i nevolja što ih one mogu uzrokovati (bolest, nesreća i dr.).

Hamajlije se uglavnom nose na tijelu (kao privjesak oko vrata, zavezane oko ruke, pričvršćene na odjeću), ali se mogu staviti kao zaštita i na neko mjesto u kući, staji i sl., a znale su se stavljati i na životinje. Snaga hamajlije trebala bi potjecati od osobine predmeta od kojega je izrađena (oštrine, tvrdoće, boje i sl.). Većina je tih predmeta mineralnoga (sol, srebro, zlato), biljnoga (češnjak, trn) ili životinjskoga podrijetla (zubi, šape, izmet).

Hamjlijom se poslužio i mega popularni argentinski fubaler Lionel Messi na utakmici protiv Nigerije. Messi to nije krio pa je novinarima poslje meča pokazao hamjliju.

Vjerovatno je Messi hamajliju pripremio i donio na susret sa Francuskom ali mu ni ona nije mogla sad pomoći. Kad igraš loše, nema hamjlije koja ti može pomoći.

Messiju bi najbolje bilo da se malo edukuje u vezi s tim stvarima kako u buduće ne bi pravio budalu od sebe kao što je to učinio poslje utakmice protiv Nigerije na kojoj su uz veliku sreću i slabu igrau Nigerijaca uspjeli doći do pobjede.

A ko zna možda je siromašnim crnim ljudima ponuđen i koji dolar više, pa su igrali slabije nego prve dvije utakmice.

Bilo kako bilo, Messi sada može da baci hamajlije i smjesti se u udobnu fotelju pored malog ekrana i u miru odgleda Svjetsko prvenstvo.