Prema prikupljenim podatcima o dodijeljenim poticajima u proteklih sedam godina potrošena je najmanje milijarda konvertibilnih maraka, istaknuto je na okruglom stolu Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) “Fiskalna transparentnost: Poticaji bez kontrole i rezultata”, koji je održan u srijedu u Mostaru. – javlja FENA

“Najviše poticaja otišlo je u poljoprivredu, potom za zapošljavanje, a ono što su naša istraživanja dalje pokazala je da su ti novci trošeni jako netransparentno, da je bilo brojnih nepravilnosti te da su dodjeljivana sredstva bez kontrole” izjavila je za FENU novinarka CIN-a Merima Hrnjica

Ona je ocijenila kako je, kroz pojedinačna istraživanja i analize, utvrđeno da je bilo dodjeljivanja poticaja na terenu na osnovu falsificiranih dokumenata, lažnih podataka, te da su se prevare i zlouporabe događale.

A na web portalu CIN-a objavljeni su i pojedinačni prikazi utroška poticajnih sredstava. Javnosti Unsko-sanskog kantona je najzanimljiviji podatak u kojem je dat detaljni prikaz poticaja koja su usmjeravana na bihaćko preduzeće RIZ Krajina d.o.o. koje se nalazi u vlasništvu braće Tahrića (SDA).

Iz tog Izvještaja vidljivo je kako ovo preduzeće još od 2012. godine ima redovne uplate kroz različite vrste poticaja ali koje nisu prelazile cifru od 100.000 KM sve dok 2014. godine, kada su se ona utrostručili i učetvorostručila. Upravo od tog perioda do danas ministar poljoprivrede je Šemsudin Dedić (SDA) iz Bihaća. Da li se radi o koincidenciji ili ne, neka javnost prosudi sama.

Kuda i kako su trošena ta sredstva nije teško pretpostaviti. Naš izvor blizak SDA USK navodi da se radi o političkim talovima i raspodjeli novca kroz poticaje.

Da nije međunarodnih krugova u čijoj zaštiti i pod čijim sponzorstvom su novinari CIN-a nikad se ne bi saznalo za ove prljave radnje, jer su ovdašnji političari u USK-u isušive prljavi i spremni na sve i svašta baš kao diktatori širom svijeta u nerazvijenim, nedemokratskim državama trećeg svijeta.