Preključer je u 2.38 sati odjeknula eksplozija u ulici Generala Izeta Nanića u Cazinu. Pod Hozanovićev automobil “škoda oktavija” podmetnuta je eksplozivna naprava koja se aktivirala u trenutku pokretanja vozila, odnosno kada je Hozanović krenuo u džamiju na sabah-namaz.

Iako je pričinjena materijalna šteta na autu i nekoliko drugih motornih vozila koja su se nalazila na parkingu, niko nije povređen, ali su stanari zgrade i okolnih kuća uznemireni i preplašeni eksplozijom koja je odjeknula, i detonacijom koju je izazvala.

Iako još uvijek nije utvrđeno ko je izvršioc ovog terorističkog čina, Hozanović i rukovodstvo A SDA sumnjaju da je cijeli slučaj politički obojan.

Hozanović je u izjavi za Avaz.ba poručio Bakiru Izetbegoviću, njegovoj supruzi Sebiji, Denisu Zvizdiću, Aljoši Čampari i Osmici (Osman Mehmedagić) da je još tu i da je živ.  

– Oni dobro znaju zbog čega ja njih obavještavam da sam živ. Ono što je bitno u ovom trenutku jeste da nije nezabilježeno u nekim sličnim situacijama da, kada vlast osjeti da gubi, da na svaki način pokuša da zadrži vlast i da se u tom smislu koriste sve, a najčešće obavještajne agencije, kao što su SIPA i OSA, da se u određenim situacijama naprave incidentne situacije koje bi ih dovele i u poziciju legalnog i legitimnog korištenja svih tehničkih pomagala i resursa za snimanje opozicije – kazao nam je Hozanović.

Naglasio je da je njemu sasvim normalno, s obzirom na to da je upoznat s kakvom vlašću ima posla, da su i oni učestvovali u podmetanju ove bombe.

– Oni kažu, vidite, gospodine Hozanoviću, mi moramo poduzeti sve mjere da vas zaštitimo. A u tom poduzimanju mjera vaše zaštite, moramo vam slušati i telefon (kućni i mobilni), vašu suprugu, prijatelje… – ističe Hozanović.

Istaknuo je da je izborna godina i da je samo četiri mjeseca ostalo do općih izbora. Kazao je da je, po njemu, sasvim normalno da se na ovakav način pokušava uspostaviti kontrola.

– To znači da budu potpuno informirani o našem političkom kretanju. Malo je i iznenadilo ovo potpisivanje naše podrške za Denisa Bećirovića, vjerujem da je i to moglo utjecati, s obzirom na to da sam lično odbio sastanak i s Bakirom Izetbegovićem i Halidom Genjcom. Još jednom ih molim da, ako dođe do drugog puta, ne promaše, jer ja promašiti, sigurno, neću – zaključio je Hozanović.

https://avaz.ba/vijesti/bih/384453/hozanovic-za-avaz-ba-porucujem-bakiru-sebiji-aljosi-denisu-i-osmici-da-sam-jos-ziv