Na 19. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je održana 14.03.2017. godine, zastupnik Mirsad Topčagić (A SDA) uputio je poslaničko pitanje koje se tiče turizma i mogućnosti novih zapošljavanja.

Naime, u posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina sve više postaje turistička atrakcija turista iz raznih krajeva svijeta. Slab nivo turističkih usluga i nedostatak licenciranih turističkih vodiča, koji bi prošli određeni stepen edukacije i nakon toga znali na adekvatan način predstaviti kulturne i historijske vrijednosti i znamenitosti naše zemlje, ponukao je zastupnika Topčagića da u Parlamentu F BiH iznese zanimljiv prijedlog kojeg iz transkripta sjednice prenosimo u cjelosti.

-Moje poslaničko pitanje upućujem Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH. Kada će ovo Ministarstvo organizirati polaganje stručnog ispita za voditelje poslovnica i turističke vodiče shodno odgovarajućim odredbama Zakona o turističkoj djelatnosti Federacije BiH? Zakonom o turističkoj djelatnosti Federacije BiH, propisana je obaveza polaganja stručnog ispita za voditelje poslovnica turističkih agencija i turističke vodiče, a postupak i način polaganja programa stručnog ispita propisuje resorni ministar. Smatram da bi bilo svrsishodno da se polaganje stručnih ispita za voditelje poslovnica i turističke vodiče organiziraju u što kraćem roku, jer bi to svakako omogućilo zapošljavanje novih ljudi u ovom sektoru.