Jučer je Menadžment JU Kulturnog centra Bihać, uputio saopćenje kao posljednji vapaj za spas kulture u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, koji polako postaje nevidiljiv u centru BiH.

U saopćenju se, između ostalog, obavještava javnost da im je dostavljena odluka Vlade Federacije BiH kojom se dio objekta JU Kulturni centar Bihać (na prijedlog Kantonalnog tužilaštva USK-a), daje na korištenje Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo, sa ciljem proširenja smještajnog prostora Kantonalnog tužilaštva USK-a, i to na način da FIA napusti dio prostora kojeg dijeli sa tužilaštvom, te da se ista smjesti u prostorije današnjeg Kulturnog centra.

Ova odluka je donesena u vrijeme kada Krajinu masovno napustaju mladi ljudi, prvenstveno zbog nemogućnosti pronalaska zaposlenja, ali dobrim dijelom i zbog nedostatka sadržaja u ovom dijelu BiH. Istraživanje mladih Italijanki koje su na području Unsko-sanskog kantona boravile 2016. godine, pokazalo je da se turisti u ovom dijelu BiH najkraće zadržavaju a kao razlog u anketi većina odgovora je bila nedostatak sadržaja.

Prema tome, Vlada Federacije BiH i sva politika koja se u centrali kreira trebala bi da ide u smjeru poboljašnja tog stanja a ne njegovog unazađivanja. Ali očito da je nekome u cilju da u miru realizuje Tuđmanov i Miloševićev plan podjele Krajine na dva dijela od kojih bi jedan dio pripao Hrvatskoj a drugi Republici Srpskoj. 

Ovdje se radi o klasičnom kulturocidu i uništavanju kulture na području Krajine, koja se ionako bori da očuva i održi kakve-takve kulture aktivnosti u gotovo nemogućim uslovima. Zbog toga je krajiša javnost ovih dana ŠOKIRANA i pod dojmom da se ovdje ustvari radi o uništavanja najzapadnijeg dijela Krajine što nije pošlo za rukom trostrukom agresoru u ratu, izgleda da će uspjeti agresorima iz reda bošnjačkog naroda.