U svom novom blogu objavljenom baš na 7. maj koji se po Rijasetovoj odluci tradicionalno obilježava kao Dan džamija, Asim Kamber je objavio tekst sa naslovom ‘Zar i u džamiji’ u kojem virtualnom piskaranju daje jedan sasvim novi islamofobični opus.

Baviti se hodžama nikome se nije isplatilo. Znaju to dobro svi oni koji su godinama kidisali na obraz i čast reisa Cerića, Alžirske grupe, nekakvih vehabija (koje su valjda u dogovoru sa političarima izmislili iz političkih razloga) i vjernica časnih koje pokrivaju svoje tijelo od glave do pete a za koje neki poput Kambera, tvrde da to rade za pare. Valjda zato što u svojim materijalističko-marksističkim promišljanjima vide samo novac i ličnu koristi, ništa više. Nema tu one priče ‘ma hajmo ba malo za raju mi smo se situirali’ – ne to ne postoji u takvim umovima. U njihovim dušama i glavama vlada samo tama, mrak i zlo koje se ispoljava kroz lažne konstrukcije, potvore, objede, olajavanja, insinuacije, podmetanja, ucjene….

Davno je narod rekao – Kloni se hodže sinko njega i Bog ne da! Ali eto neki, baš kao što reče onaj brko u onom popularnom youtube klipu ‘oči imaju a njima ne vide’ pa misle da i Boga mogu potkupiti i privatizirati (ako u njega i vjeruju to oni sami najbolje znaju ostavljamo to njima).

I tako je Kamber, osim skrnavljenja džamijskog svetog prostora, stavivši ga u koncept bludnih radnji što ni jednom imamu da je i najgori na dunjaluku (da se zapisima bavi) ne bi naumpalo raditi u džamiji. Ali eto, kako reče Kamber, to je ‘radio’ Husein Kovačević. Od toliko mjesta na bijelom dunjaluku on hudnjak našao da to radi u džamiji. Toliko su jadne i lako raskrinkavajuće te Kamberove objede i laži da ih i mala djeca mogu lako prozrijeti a nekamoli sud kada Kovačević podnese krivičnu prijavu za lažne navode i potvore.

Dalje u tekstu se vrli hrvatski obavještajac i saradnik sprske obavještajnih krugova, obrušio na nekoliko vjernika u krajiškoj političkoj sceni. Samo je zaboravio još Samira Veladžića (SDA) valjda zato što ga je Bakir nedavno imenovao za ambasadora pa Kamber ne smije na njega. Ali isto je to njemu jer to logika njegovog teksta govori zato što je Samir završio studije u Teheranu (znači srcu radikalizma) i što je čovjek koji se u praktičnom smislu pridržava vjerskih propisa. Ipak njega je ‘zaboravio’ ali zato nije zaboravio Mirasada Topčagića (inače nekadašnji imam) Rifeta Hozanovića (pohađao medresu), Nermina Ogreševića (vjernik praktičar) itd.

Zašto je ovo jako BITNO? Zato što ovo razotkriva autorov mentalni sklop za kojega je vjera ništa drugo osim bajke naroda drevnih koje nisu za ovo vrijeme ali ih treba vješto iskoristi i upotrijebiti u politčke svrhe. Da je tako govori činjenica da Asim Kamber tako ne govori o recimo jednom Salki Zildžiću ili Muderisu Haliloviću koji su isti takvi ‘radikali’ (ako ne i gori po tim mjerilima njegovim) zato što licemjerno važe i zaključuje da ih ne treba dirati i kad bi htio jer su bliski Bakiru Izetbegoviću a to bi ga odmah koštalo crvenog kartona.

Ali zato Kamber svoje islamofobne emocije i izlijeve liječi na lokalnim vjernicima, prije svih Huseinu Kovačeviću i Nijazu Kadiriću, zatim ratuje protiv svih sličnih njima u cijeloj Krajini. Što znači, po nekoj jednostvnoj logici zaključivanja, da je on ustvari neprijatelj svim vjernicima u Krajini? Jer ako tako blati ove, pa kako bi onda sutra branio žene sa mahramom, Alžirce, Turke ili Arape? Vjerovatno bi ali ako bi imao neku konkretnu materijalnu korist.

Stoga je nejasno zašto još uvijek nema reakcije Islamske zajednice na ova njegova islamofobna piskaranja zbog kojih se i rahmetli Alija prevrće u mezaru, a većina krajiških hodža gnuša od toga, samo šute jer šuti i Islamska zajednica, pa oni ne žele da se miješaju. 

Evo sad će ramazan, valjda će se pokajati i doći tobe, vidjećemo….

P.S. Presretnuti razgovori su čudo jedno. Ramo Brkić je stradao zbog njih. A inače svakom političaru se telefon prati, džaba fora sa više brojeva uvijek to procuri mala je Krajina a sve se parama kupiti može.