Redakcija našeg portala je u posjedu ekskluzivnih dokumenata koji svjedoče o montiranom procesu koji se unazad nekoliko godina aktivno vodi protiv glavnog imama Medžlisa IZ Sanski Most Huseina-ef. Kovačevića.

Insinuacije, objede, potvore, lažne optužbe i konstrukcije postale su sastavni dio strategije usmjerene na ličnost Huseina-ef. Kovačevića, bivšeg pripadnika i oficira 505. viteške bužimske brigade, jedne od najslavnijih brigada Armije Republike BiH, i jednog od osnivača SDA. Radi se o višegodišnjim pokušajima koji imaju intenciju da poremete unutarporodične, prijateljske odnose i da okrnje neosporni autoritet Huseina-ef. Kovačevića, a sve sa ciljem slabljenja njegove borbe protiv kabadahijskog i rušilačkog djelovanja Asima Kambera, štetnog po Sanski Most, Unsko-sanski kanton, državu BiH i stranku čiji je eksponent.

Odluka tužilaštva prepuna kontraverzi

Husein Kovačević je 26. 04. 2017. godine podnio krivičnu prijavu protiv Fikić Veiza, da je imenovani 08.02.2016. godine u caffe baru Forum u Sanskom Mostu, u namjeri da sebi pribavi materijalnu korist, pokušao da ucjeni Kovačevića zaprijetivši mu da će protiv njega otkriti navodnu izvanbračnu vezu i navodna nemoralna djela koja je imao sa Fikić Emsijom, njegovom suprugom, ukoliko mu on, Husein Kovačević, ne plati novčani iznos od 50.000 KM.

Lokalno Tužilaštvo u S. Mostu,čineći niz pravnih propusta i prekršaja procedura, pod političkim pritiscima i na osnovu lažnog svjedočenja svjedoka donosi zaključke da nema dovoljno dokaza, ali je zato pod gore navedenim okolnostima „utvrdilo“ iako to nije bio predmet ove prijave, da je Kovačević imao seksualnu aferu sa Fikić Emsijom. Inače, u obrazloženju se, pored ostalog, navodi da Tužilaštvo nije moglo saslušati Emsiju jer se ista ne nalazi na području Općine S. Most i živi u inostranstvu na nepoznatoj adresi.Također se iz faksimila odluke vidi kako je Tužilaštvo u Rješenju na osnovu saslušanja svjedoka utvrdilo da je postojala intimna veza između Kovačevića i Emsije, pa je nejasno kako je mogao biti donesen takav zaključak ako imenovana nije mogla biti saslušana kao ključni svjedok? Također, nejasno je kako je donesena ovakva odluka samo na osnovu saslušanja svjedoka (koji su mogli i lažno svjedočiti) a nije moglo biti utvrđeno, također, na osnovu svjedoka da je Veiz, suprug Emsijin, počinio krivično djelo ucjene.

U namjanju ruku, laiku je jasno da se radi u čudnim okolnostima pod kojim je Tužilaštvo donijelo ovakvo Rješenje. Ali, da slika bude što jasnija, u prilogu ćemo navesti faksimil drugog dokumenta, u kojem je vidljivo da je nakon razgovora koji je u prostorijama Medžlisa IZ S. Most, obavljen sa Fikić Emsijom, a pred svjedocima: Mirsad-ef. Sedićem i Suvadom Maleševićem, i pred potpisnikom službene zabilješke Ilfadom Ičanovićem, tada predsjednikom Izvršnog odbora MIZ S. Most, koji će kasnije pod čudnim okolnostima (ucjenama ili mitom) promjeniti iskaz, da je Veiz u nekoliko navrata tražio od nje da prizna kako ima intimnu vezu sa Kovačevićem, te da je ona pod pristikom i prijetnjom nožem u jednom momentu, iako to nije istina, to i priznala.

Faksimil službene zabilješke
Faksimil službene zabilješke

Također se iz ovog dokumenta vidi po osnovu svjedočenja Emsije, da je ona već dvije godine razvedena od Veiza iz nemogućnosti vođenja normalnog porodičnog života. Zbog svega je odluka Tužilaštva još čudnija, a posebno zbog nemogućnosti saslušanja Emsije, koja je trebala biti svjedok.

U trećem dokumentu čiji faksimil navodimo u nastavku, vidljivo je da je sam Husein-ef. Kovačević, prije svih podnio prijavu za objedu i lažnu optužbu, putem koje je zatražio zaštitu njegovih prava i pravnih interesa, a povodom insinuacija i neistina koje prenosi i raznosi Fikić Veiz.

Faksimil obavijesti sa datumom
Faksimil obavijesti sa datumom

Obavijest je Kovačević putem svoga advokata uputio na Medžlis IZ S. Most, još 17.02.2016. godine, a sve ostale odluke i procesi u vezi s ovim slučajem vođeni su kasnije. Logično bi bilo da se i ova obavijest uzela u obzir tokom razmatranja, što samo ovako podtvrđuje da je cijeli slučaj isceniran radi harange koja se vodi protiv Huseina Kovačevića.

Četvrti dokument svjedoči da je Glavna izborna komisija Rijaseta IZ BiH 11. oktobra 2016. godine donijela Odluku o razrješenju Ilfada Ičanovića sa mjesta predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ S. Most, zbog, kako se navodi u istoj, neizvršavanja, odnosno nemarnosti u izvršavanju osnovnih obaveza na mjestu za koje je izabran.

str 1

str 2

Faksimil Rijasetove Odluke
Faksimil Rijasetove Odluke

Iz ovog je jasno da se ovdje radi o kontraverznoj osobi čije svjedočenje, posebno pod okolnostima i činjenicama da je mijenjao iskaz, ne može biti uzeto kao relavantno u Tužilaštvu.

Iz dokumenata koje smo dobili u posjed, jasno je da se cijeli slučaj oko Huseina-ef. Kovačevića, iskonstruisan,te da se vodio pod čudnim i sumnjivim okolnostima, te da, kao takav, ne može biti relevantan, tim prije što nije donesen u duhu pravnih regula koje svaka pravosudna institucija mora poštovati. Optužba za nemoral i vanbračne veze je jako osjetljiva stvar koja na Zapadu, u slučaju namjernih konstrukcija, sa sobom nosi ogromne posljedice, koje i u Kovačevićevom slučaju nisu izostale. I nije ovo prvi put da se jedan imam ovako pokušava oblatiti. Kao primjer možemo navesti i slučaj hafiza Adisa-ef. Baručića iz Bihaća, koji je ogavno oblaćen i osramoćen iako je on dokazao svoju nevinost, nikada nije ispravljena nepravda i šteta koja mu je nanesena.

Na kraju prilažemo i pismo podrške glavnom imamu Kovačeviću upućeno od strane centralnog gradskog džemata Hamz

jdtrjjdd