Službena religija kraljevine je vehabizam po kojem su kina zakonom zabranjena u 80-ima, sad se to mijenja.

Čak 35 godina Saudijska Arabija čekala je novo javno prikazivanje nekog komercijalnog filma. Povijesni trenutak otvorilo je prikazivanje “Black Panthera” u Rijadu u prvoj kinodvorani AMC-a otvorenoj u toj zemlji. Saudijska Arabija u svojoj povijesti je imala bogatu povijest kino-dvorana, no danas se tog vremena u toj kraljevini sjeća još malo ko.

Nacija ima 32,3 miliona stanovnika, ali je od toga čak 70 posto stanovnika mlađe od 30 godina. I dok je zemlja vrvjela kino-dvoranama u 70-ima, početkom 80-ih državne i vjerske vlasti naglo su zabranile takav vid kulture i zabave u skladu s vehabijskim tumačenjem islama, jer je vehabizam tradicionalno državna religija u toj zemlji.

U decembru, međutim, očito pod utjecajem princa prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, zabrana kino-dvorana zakonski je ukinuta. Fotografije koje prikazuju sadašnje povijesno prikazivanje prvog javnog filma nakon tri i po desetljeća, pokazuju da su projekciji prisustvovale i žene, čak i to da su u gledalištu sjedile izmiješane s muškarcima.

Princ bin Salman očito nastoji i kulturno liberalizirati Saudijsku Arabiju i to izreklamirati na Zapadu, možda i zbog povremenih glasnih protesta sa Zapada povodom načina na koji on eliminira političku konkurenciju u svojoj zemlji, zatim prošlogodišnjeg slučaja s navodnom otmicom libanskog premijera Saada Haririja, te rata u Jemenu u koji je od početka uključena Saudijska Arabija.

kino-saudi-1

No, u priči s renesansom javnih filmskih projekcija u Saudijskoj Arabiji krije se i još jedan rezon – onaj ekonomski. Princ Mohammad bin Salman početkom mjeseca posjetio je Hollywood dok je istodobno AMC dobio prvi ugovor o licenci za otvaranje dvorana i prikazivanje filmova u Saudijskoj Arabiji. Potencijalno tržište u toj zemlji procjenjuje se na jednu milijardu dolara godišnje u prodaji karata i tu će se očito stvari ekonomski usijati jer nije zainteresiran samo Hollywood, nego i – Bollywood.

Odnosi snaga i razvoj situacije na novootvorenom filmskom tržištu u Saudijskoj Arabiji ogledaju se u zaradama jedne i druge kinematografije godišnje. Američka kinematografija u 2015. godini zaradila je samo na ulaznicama 10,1 milijardi dolara. Kinematografija pak na hinduu zaradila je 2016. na ulaznicama 2,4 milijardi dolara. Bod više za Bollywood leži i u činjenici da u Saudijskoj Arabiji živi nešto više od četiri miliona Indijaca, u pravilu ljudi na privremenom radu u toj zemlji.

/thebosniatimes