Nakon druge tribine nove političke inicijative pod nazivom PoMAK, u kojoj aktivno učestvuju gradonačelnici Bihaća i Cazina Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević te načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić, konačno je isprovocirana i reakcija vladajuće stranke u Unsko-sanskom kantonu – SDA.

Naime, pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) još nije zvanični politički subjekt, iako postoje najave da će to biti koalicija različitih stranaka i nezavisnih načelnika.

– Dosta je priče, našem društvu su potrebni rezultati, a ovi koji su na vlasti imali su priliku, kako u BiH, tako i USK-u, da u dvadeset godina nešto urade, ali nisu ništa uradili. Smatram da nemaju argumente, a još manje obraza da pričaju kako će sada nešto uraditi, kazao je Ogrešević na tribini PoMAK-a u Cazinu.

U reakciji koja je uslijedila iz KO SDAUSK-a, zastupnik ove stranke u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Esad Bašagić pokušao je demantovati gradonačelnike tvrdnjama da je aktualna vlast donijela rezultate u vidu projekta podržanih sa viših nivoa vlasti.

– Ironija je da jedan od načelnika spominje obraz. Ovi isti načelnici će se već sutra obratiti predstavnicima SDA u Kantonu i u Federaciji i dobit će njihovu podršku, a prekosutra ih opet popljuvati za navodni nerad. Krajini ne trebaju međusobna politička prepucavanja, već zajednički rad svih naših ljudi. PoMAK je očito poranio sa predizbornom kampanjom, zaključio je Bašagić.

Krajiški gradonačelnici ostaju kritični spram SDA. Ogrešević smatra da je iz godine u godinu situacija sve gora, dok je vlast svoje ljude osigurala.

– Rade u Elektroprivredi, BH Telecomu i drugim državnim firmama. Imaju primanja po nekoliko hiljada maraka, dok borci i ostali građani preživaljavaju od danas do sutra. To je za plakati. Vrijeme je da se ujedinimo i smognemo snage u ovoj izbornoj godini kako bi nam svima, napokon, bilo bolje, poručio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

/oslobođenje.ba