Nadležni granični organi BiH sve češće upozoravaju javnost kako se pojačava trend dolaska migranata u BiH koji ovamo uglavnom dolaze iz Srbije i Crne Gore.

Unsko-sanski kanton poznatiji po nazivu Krajina, kroz povijest je uvijek bio na udaru raznih politika i aspiracija. U prošlom ratu na ovom području BiH pokušali su da građanima nametnu autonomiju nakon što nisu mogli da putem rata osvoje ovaj teritorij BiH i pripoje ga genocidnom entitetu RS. U zadnjih nekoliko godina sve više se u Krajini govori o odlasku domicilnog stanovništva vani u potrazi za poslom. Ali nije to jedini problem koji danas muči Krajinu, pitanje masovnog dolaska migranata u ovaj dio BiH sve više zabrinjava Krajišnike, koji se plaše da im to neko ciljano radi.

Parkovi u Bihaću i Velikoj Kladuši puni su migranata koji ielegalno dolaze u ove gradove i slobodno se šetkaju kao da imaju boravišne dozvole. Među njima ima mnogo sumnjivih likova što ovdašnje stanovništvo dovodi u sumnju da se možda opet radi o nekom projektu koji se pokušava instalirati na ovom prostoru. Šta je cilj teško je sad reći, ali sudeći po tome da se sasvim normalno kreću po Krajini i rade sve što ne mogu raditi u Sarbiji i Hrvatskoj, zabrinutost građana je sasvim opravdana.

Ispaćeni krajiški narod koji je preko svoje glave svašta toga pretrpio, nema snage da se nosi sa još jednim problemom, pored svih svojih briga sa kojima se svakodnevno suočava. Šta će se izroditi iz ovih masovnih dolazaka migranta, tek ćemo da vidimo i saznamo u budućnosti. Ali zasigurno da Krajina ne smije niti ima više vremena da ga troši u nečije političke ili neke druge projekte. Banja Luka, Zenica, Tuzla i Sarajevo su puno veći gradovi i oni treba da se pozabave primanjem migranata, umjesto što ih šalju u Krajinu.