Ako vi osobno to ne radite, sigurno imate nekog prijatelja koji kameru na laptopu ili kompjuteru prekriva trakon, a među onima koji to rade je i bivši direktor FBI-a James Comey. 

Ako niste znali, aplikacije poput WhatsAppa, Facebooka, Snapchata, Instagram, Twittera, Vibera i mnogih drugih moćnije su nego što ste mislili, kaže Felix Krause iz iOS-a.

Kako prenosi Index, te aplikacije mogu pristupiti vašoj prednjoj i stražnjoj kameri, snimati vas kad god su otvorene na mobitelu te slikati, snimati video bez vašeg znanja, uploadati slike i videa bez vašeg znanja, pokrenuti Livestream bez obavijesti ili detektirati je li korisnik sam na mobitelu ili gleda s još jednom osobom.

Zastrašujuća je i činjenica da agencije poput američkog NSA imaju pristup vašim uređajima kroz ugrađene stražnje ulaze. To znači kako u svakom trenutku mogu slušati vaše razgovore, čitati vaše poruke, uzimate vaše slike i snimke, čitati mailove kad god im padne na pamet, prenosi Guardian.

– Ako vam ovo ne zvuči strašno, zapitajte se kako biste se osjećali da vam netko stoji ispred prozora, gledajući kroz zastore. Jer to je ono što vam se kroz vaše kamere događa svaki dan -kaže Dylan Curran, informatički savjetnik i programer, dodajući kako ljudi ne razmišljaju koga su sve na ovaj način pustili u svoj život.