Amira Zukića će morati zamijeniti Halid Genjac i Asim Sarajlić, a pripomoći će im Safet Softić i Ejub Kučuk

Ostavka Amira Zukića na mjesto generalnog sekretara SDA sigurno je najteži udarac i nenadoknadiv gubitak za Bakira Izetbegovića. Pošto je to Zukić saopćio u vrlo oštroj formi i tekst ostavke objavio u medijima, očito je da se on nije mogao nagoditi sa Izetbegovićem da ostane, odnosno da se vrati na neku od funkcija u SDA. Više prema intonaciji nego prema sadržaju ostavke može se zaključiti da je Zukić veoma ljut na svog bivšeg šefa koji ga je „ostavio na cjedilu.“ Tako da nema više načina da bi se ta „halka“ na kojoj je pukla SDA i zbog koje su se desili raskoli može „zavariti.“

Nema zbora, Zukić je napravio kriminalne radnje zbog kojih je uhapšen i procesuiran zbog ili po nalogu stranke. Jer on se na taj način, zapošljavanjem rodbine, iskupljivao ili oduživao svima onima koji su doprinosili ili finansijski pomagali izbornu kampanju SDA.

Opće je poznato da je izborna kampanja SDA koštala oko pet miliona KM. Možda bi sama stranka učestvovala sa jedan milion novca, dok bi ostatak prikupljali stranački mešetari, a jedan od njih je po „službenoj dužnosti“ bio i Zukić.

Formalno, gubitak Zukića Izetbegović će nadoknaditi preko Halida Genjca i Asima Sarajlića.

 Genjac će se baviti papirologijom, a Sarajlić će preko intimusa Ejuba Kučuka, odnosno njegove privatne marketinške agencije, voditi kampanju SDA. Novac će ubirati od javnih preduzeća, posebno BH Telecoma, Lutrije BiH, Pošte itd. Problem je što se FDS privatizirala jer je ova firma bila jedna od SDA-ovih „zlatnih koka.“ Keš je u centralu donosio Safet Softić, kojeg bi predavao samom Zukiću. Softić slovi kao pulen Hasana Čengića tako da se taj novac imao smatrati Čengićevim doprinosom izbornoj kampanji stranke.

Pošto je Genjac u tazbinskim odnosima sa Huseinom Živaljem, uposlenikom Islamske banke za razvoj u Džeddi, koja je jedan od suvlasnika BBI banke, možda je izbor Genjca na mjesto Genseka olakšavajuća okolnost kad je u pitanju dotur novca iz islamskih zemalja za stranku.

No, Genjac je u privatnoj izgradnji jer je kupio plac za kuću u Pehlivanuši, na Bjelavama, odnosno stan u Beču gdje mu studiraju djeca.

Sarajlić je jeedan od najvećih mešetara u SDA, jer je od konobara Alije Budnje, uspio postati načelnik Općine Vogošća, a potom i „desna ruka“ Sulejmana Tihića. Tako da je jedan od najverziranijih sakupljača novca za „crne stranačke fondove“ nakon Fuada Kasumovića.

/thebosniatimes