Američko oružje i drugi oblici vojne saradnje omogućavaju Saudijskoj Arabiji da iskoristi snažnu moć na Bliskom istoku, uključujući i njenu intervenciju u susjednom Jemenu

Američki predsjednik Donald Trump donio je nekoliko fotografija američkog oružja tokom sastanka sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Pokazujući fotografije sa oružjem novinarima on je čitao njegove cijene.

-12,5 milijardi u završnoj prodaji Saudijskoj Arabiji, pohvalio se Trump novcem koji bi američki proizvođači oružja dobili za svoje proizvode.

Tri milijarde dolara, 533 miliona dolara, 525 miliona dolara,  govorio je Trump dok je pokazivao fotografije. Onda se okrenuo princu i dodao: -To je kikiriki za vas!

Na tu konstataciju, Saudijski princ je prasnuo u smjeh.

Trump je kritizirao svog prethodnika Baraka Obamu zbog lošeg stanja odnosa između SAD-a i Saudijske Arabije pod njegovim mandatom. On je primjetio “ekonomsi udar” zbog takvih politika, na poslove i prodaju u SAD-u.

Američko oružje i drugi oblici vojne saradnje omogućavaju Saudijskoj Arabiji da iskoristi snažnu moć na Bliskom istoku, uključujući i njenu intervenciju u susjednom Jemenu. Četvorogodišnja ratna kampanja, za koju je prestolonasljednik Mohamad bin Salman bio snažni zagovarač, rezultirala je sa preko 10,000 mrtvih u najsiromašnijoj arapskoj naciji. Takođe je stvorena jedna od najvećih humanitarnih katastrofa ove decenije.

Dok je Trump izlagao visokom zvaničniku Saudijske Arabije fotografije sa najboljim američkim “alatima” za uništavanje, američki zakonodavci su glasali za prijedlog zakona, kojim bi se okončao doprinos SAD-a u ratu u Jemenu.

/vostok.rs