Stranka demokratske aktivnosti (A SDA) povodom neusvajanja budžeta za 2018. godinu, održala je danas konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, istaknuto da se radi o doslijednom slijeđenju ustaljene prakse koju je uveo premijer kantona Husein Rošić, a to je da se budžet donosi u zadnjim minutama i na samom isteku svih zakonskih rokova.

Predstavnici A SDA su također istakli kako je budžet posljednji put usvojen u realnom vremenu upravo onda kada je na čelu ministarstva financija bio ministar iz reda A SDA, te da zastupnici iz ove stranke neće podržati misteriozni budžet USK za 2018. godinu, čije bi se pojavljivanje u najboljem slučaju moglo očekivati tek u posljednjim danima mjeseca marta.

-Vlada Unsko-sanskog kantona još nije usvojila budžet iako su ostali kantoni u Federaciji BiH to već odavno uradili, premijer Rošić to, kao i prošle godine, radi u zadnjem roku. U svojim medijskim obraćanjima premijer Rošić u vezi usvajanja budžeta je obećavao da će se to desiti još u februaru ove godine. Klub A SDA nije učestvovao u kreiranju nacrta niti u kreiranju prijedloga budžeta i svi naši zaključci su odbijeni, a radna verzija budžeta nije nam ni dostavljena. O prijedlogu budžeta smo usmeno upoznati tek kada smo kao klub zastupnika pozvani na usmeni razgovor sa premijerom. Klub zastupnika A SDA neće podržati dugo očekivani prijedlog budžeta USK za 2018. godinu, ako u istom ne budu sredstva i to 6 miliona maraka za poticaje u poljoprivredi shodno zakonu od 3 posto od ukupnosti budžeta i konačno vraćanje dugovanja poticaja u poljoprivredi, 5 miliona maraka kantonalnoj bolnici u svrhu vraćanja dugovanja. Dodatna 2 miliona maraka za implementaciju zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica kao i rješavanje zahtjeva iz ranijih godina za priključak vode, struje i troškove dženaza za boračku populaciju, te ako se ne predvide sredstva za dugovanja po osnovu porodiljskih naknada, socijalnih kategorija, kao i sredstva za realizaciju odluke o dječijem doplatku shodno usvojenom zaključku Skupštine USK. Ovo bi bili zahjtevi kluba zastupnika A SDA na osnovu koji bi mi podržali prijedlog budžeta za 2018. godinu. – kazao je predsjednik kluba A SDA zastupnika Rasim Pajić

Na pitanje novinara da li se u Skupštini USK stvara nova većina koja bi srušila trenutnu Vladu, Admir Hadžipašić je izjavio da A SDA niti je pokrenula niti je nosioc takve ideje o promjeni vlasti, ali da je neformalni razgovora bilo sa DF USK i SDP USK, te da su razgovori inicirani od strane onih koji kao i A SDA nisu zadovoljni trenutnim rješenjima i radom vladajući struktura.

Iz A SDA pozivaju premijera Rošića da upozna javnost sa financijskom vrijednosti potpisani kolektivni ugovora sa sindikatima s čijim potpisivanjem kupuje političke poene, a koji su nerealni i koji će kao i protekli godina postati teret dugovanja na istom tom kantonalnom budžetu.

Trenutna vlada, kako je zaključeno na kraju konferencije, iako se samoprozvala vladom eksperata a njen premijer Husein Rošić ekspertom koje su podržali kolaicioni partneri u USK Laburisti Fikreta Abdića samoproglašenog eksperta za privredu i ekonomiju, nisu uspjeli ispuniti čak ni na vrijeme predstaviti budžet, a kamoli ga kvalitetno osmisliti.