Socijaldemokratska partija BiH je odbila prijedlog Demokratske fronte o ujedinjenju ljevice, na način kako je to predložila Demokratska fronta, uz ostalo i zato što taj prijedlog podrazumijeva ukidanje SDP-a BiH, no član Predsjedništva DF-a Dženan Đonlagić kazao je danas novinarima da je iz SDP-a pogrešno protumačen prijedlog DF-a o ujedinjenju stranaka ljevice, i da u prijedlogu DF-a nije bilo govora o gašenju SDP-a.

Od ujedinjenja ljevice neće biti ništa i sada se treba fokusirati na predizbornu suradnju srodnih stranaka ljevice, zaključili su danas predstavnici DF-a GS-a, na krnjem sastanku stranaka ljevice na  koji se nisu odazvali predstavnici SDP-a i Naše stranke.

Iz Naše stranke su ranije poručili da je prijedlog neozbiljan i da se neće odazvati pozivu DF-a, dok su iz SDP-a poručili da im ne pada na pamet sudjelovati na sastanku na kojem bi se razgovaralo o gašenju SDP-a.

Llider SDP-a Nermin Nikšić ranije je rekao je da su iz medija saznali za prijedlog DF-a o ujedinenju ljevice te da su uslovi  koji su ponuđeni o ujedinjenju, a što podrazumijeva gašenje postojećih političkih subjekata, “potpuno nerealni”. 

Član Predsjedništva DF-a Dženan Đonlagić kazao je novinarima u pauzi današnjeg sastanka, da mu je žao što se predstavnici SDP-a nisu odazvali sastanku čiji je cilj bio nastavak razgovora o zajedničkom nastupu na izborima. Iskoristio je priliku i da kaže da je iz SDP-a pogrešno protumačen prijedlog DF-a o ujedinjenju stranaka ljevice.

– Argumentacija SDP-a da se predviđa gašenje SDP-a ne stoji. U prijedlogu DF-a nije bilo govora o gašenju SDP-a nego o objedinjavanju četiri politička subjekta u jedan složeni politički subjekat, gdje bi svaki od njih nastavio svoj kontinuitet djelovanja. Žao nam je što je iskazan nedostatak volje ili neznanja, a oboje je katastrofalno za nerazumijevanje tog prijedloga. Po nama, stavovima Naše stranke i SDP-a ovaj prijedlog je ubijen i sada idemo dalje, ali nećemo odustati od pronalaženja modaliteta za zajednički nastup – rekao je Đonlagić.

Sasvim je moguće da je u SDP-u “iskazan nedostatak volje”, ali je posve isključena mogućnost da je uslijed neznanja krivo protumačen prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice, kako to tvrdi Đonlagić.

Prijedlog DF-a sačinjen je tako da ne ostavlja prostor ni za kakve dileme: DF je predložio formiranje novog političkog subjekta, s novim rukokovodstvom i novim simboličkim obilježjima (logo, grb, zastava…), što samo po sebi podrazumijeva gašenje postojećih stranaka. U prvoj tački Prijedloga DF-a čak se eksplicitno predlaže da ni jedan od aktuelnih lidera četiri stranke koje bi se udružile (dakle Nerimin Nikšić, Željko Komšić, Predrag Kojović i Nihad Čolpa) ne bi mogli kandidirati za novog lidera udružene ljevice. 

U Prjedlogu DF-a govori se o ujedinjenju stranaka ljevice a ne o formiranju predizborne koalicije: ujedinjenje podrazumijeva gašenje postojećih partija dok koalicija podrazumijeva saradnju partija koje i dalje zadržavaju vlastitu političku autonomiju.

U nastavku teksta pročitajte Prijedlog DF- o ujedinjenju ljevice i sami izvedite zaključak je li SDP krivo protumačio pojedine odredbe.

df2

df3