Šeran Barov (Sharan Burrow), generalna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata, uputila je oštru kritiku federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA). U pismu poslanom na Novalićevu adresu, Barov je iskazala duboku zabrinutost zbog, kako je navela, višemjesečnog zastoja u socijalnom dijalogu i prekida rada Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH.

 Direktno miješanje

Navela je da ne postoje opravdani razlozi za zastoj i prekid.

– Obaviješteni smo da je Vlada FBiH dopisom od 7. marta 2018. godine informirala ESV da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje sjednice ESV-a, čime se direktno umiješala i zaustavila funkcioniranje socijalnog dijaloga u vezi s pitanjima veoma važnim za radnike i građane Federacije BiH. Ovakav razvoj situacije može proizvesti širok utjecaj na situaciju s radnicima u zemlji. To zahtijeva ozbiljan pristup pitanjima koja imaju za cilj osigurati da rezultati nemaju za posljedicu daljnju eroziju radnih i socijalnih prava i nemaju negativan utjecaj na razvoj efikasne politike zapošljavanja i radnih odnosa – navodi se u pismu.

Barov je, ipak, izrazila uvjerenje kako „postoje dobre šanse da će se otvoriti put, zasnovan na konsenzusu i realnim perspektivama za pozitivne efekte u budućnosti“.

873x400 (1)

Inače, zahtjev za održavanje sjednice ESV-a uputio je i Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), s obzirom na to da ovo tijelo nije zasjedalo skoro pet mjeseci. Edhem Biber, predsjednik ESV-a, u izjavi za „Avaz“ otkrio je da je i on poslao poziv premijeru Novaliću, ali i poslodavcima, za održavanje sjednice.

– Uputio sam poziv da se ova dva socijalna partnera očituju o terminu održavanja sjednice ESV-a, a do sredine sedmice očekujem i odgovor. Mislim da se premijer Novalić kao šef delegacije treba oglasiti o ovom pitanju, jer do sada, skoro pet mjeseci, to nije uradio – stava je Biber.

Dodaje kako više nema smisla da se zbog premijera ne održavaju ključne sjednice.

 Važni zakoni

– Ako se svih ovih mjeseci premijer Novalić ne odaziva na sjednice, onda nešto nije u redu. Dobijem li sada pozitivne odgovore od poslodavaca, sazvat ću sjednicu ESV-a, pa neka se zna ko koči rad i zašto – kaže Biber.

Napominje da je zbog ovakvog odnosa na čekanju oko 15 veoma bitnih zakona!

– Istekao je i rok kada su u pitanju kolektivni ugovori i pregovori o najnižoj plaći. To je trebalo davno riješiti. To je bio jedan od prioritetnih zadataka. Jer, s obzirom na to da je isteklo važenje općeg kolektivnog ugovora, sada svaki poslodavac može raditi šta hoće, a da niko ne snosi nikakvu odgovornost. Ljudi u realnom sektoru nemaju nikakvu zaštitu – navodi Biber.

873x400 (2)

Izbor SSSBiH i miješanje politike

Biber je izrazio bojazan da je politika umiješala prste u izbor čelnog čovjeka SSSBiH.

– Politika je vazda bila zainteresirana za Sindikat, ali nikad se nije na ovakav način umiješala. Bilo bi loše da bilo koji kandidat ijedne političke opcije bude na čelu SSSBiH. Predsjednik mora biti neutralan, jer njemu prioritet trebaju biti radnici i njihova prava i glas – kaže Biber.

 Stvaranje anarhije

Biber je stava da Novalić već duže vrijeme bježi od odgovornosti.

– Očito je da premijer otvoreno izbjegava socijalni dijalog, razgovor, sastanke… Cjelokupna situacija može imati za posljedicu stvaranje anarhije. Zbog svega ovoga, uslovno rečeno, neko će morati platiti ceh. Jer, ako nema povjerenja među socijalnim partnerima, sve reforme koje su nagoviještene i koje se trebaju desiti, neće biti realizirane ako nije bilo barem minimalne saglasnosti socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata i Vlade. Oni su najbitniji akteri u društvu, oni nose društvo i moraju biti svjesni te odgovornosti i s njom se znati nositi – stava je Biber.

/A.Nuhanović