Bosna i Hercegovina se približava krvavom oružanom konfliktu, piše u tekstu ugledni američki sedmičnik Newsweek, baziranom na izveštaju s naslovom “BiH u ruskom bloku za cjepanje“.

Kako navodi B92, u tom izvještaju je otkriveno da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi spriječio namjeru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove.

– Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope – piše Newsweek.

Newsweek piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge sigurnosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid.

Takođe, navodi se da Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često BiH ocjenjuje kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

– Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu u BiH, kako bi spriječila njene namjere da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istom namjerom – piše američki list.

Newsweek prenosi i izjavu nekadašnjeg zamjenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan, Michaela Carpentera.

– Ako Moskva osjeti da je satjerana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske – navodi Carpenter.

Newsweek piše i da je u entitet za dvije godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

U tekstu piše i da postoji uvjerenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.