Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman tiho je preuzeo izvršnu kontrolu nad nekoliko velikih saudijskih preduzeća, povezanih sa ljudima koje je držao u pritvoru u okviru akcije borbe protiv korupcije.

Vlada je preuzela kontrolu nad najvećom građevinskom kompanijom u zemlji – “Saudi Binladin Group” (SBG), zatim nad najvećom privatnom medijskom kompanijom na Bliskom istoku “MBC Group”, kao i nad mnogim velikim investicionim korporacijama koje imaju dionice u velikim kompanijama kao što su “Twitter” i “McDonalds”, piše “Business Insider”.

U januaru je vlada postavila petočlani komitet da nadgleda SBG-ov savjetodavni odbor i da donosi izvršne odluke te kompanije.

U komitetu se nalaze dva člana porodice Bin Laden i tri pažljivo odabrana industrijska lidera, piše “Wallstreet Journal”.

SBG je u vlasništvu jedna od najbogatijih porodica u kraljevstvu; njen direktor Bakr bin Laden, inače brat Osame bin Ladena, bio je među ljudima koje je Salman u novembru priveo zajedno sa još nekoliko rođaka. Neki spekuliraju da je Salmanovo postavljanje komiteta bio dio dogovora da bi Bin Laden bio pušten iz pritvora.

Prošlog mjeseca saudijske vlasti planirale su da preuzmu vlasništvo nad velikim dijelom “MBC Groupa” koji je u vlasništvu medijskog mogula Valida al Ibrahima, također privedenog u novembru.

Zvaničnici su naredili Al Ibrahimu da preda većinu vlasništva nad ovom kompanijom kako bi obezbijedio svoje puštanje na slobodu, prenio je “Financial Times”.

Ono što se najskorije desilo jeste da je saudijska administracija prigrabila moć da može uložiti veto na investicijske odluke koje donosi milijarder i najbogatiji čovjek arapskog svijeta princ Al Valid bin Talal, koji je također bio priveden u novembru.

Bin Talal je pušten na slobodu u januaru nakon postognutog dogovora, čiji mnogi detalji nisu objavljeni. On je ostao na čelu kompanije “Kingdom Holding” koja ima dionice u “Twitteru”, “McDonaldsu” i “Walt Disney kompaniji”.

U zamjenu za puštanje na slobodu, odluke o ulaganju vrijednom 12,5 milijardi u svjetske firme, sada su podložne sudu princa Mohameda bin Salmana.

Povećana moć 32-godišnjeg prestolonasljednika nad nekoliko velikih preduzeća dodatno potvrđuje njegovu sve veću konsolidaciju moći u kraljevstvu.

On je već izazvao potres u cijelom svetu ovim hapšenjima kojima je pokazao da niko nije iznad njegovog zakona.

Počeo je i sprovoditi ekonomske i socijalne reforme koje su dio njegovog plana “Vizija 2030” koji bi trebalo da modernizira konzervativnu državu.

Iako njegov otac ostaje, bar zvanično, šef države, mladi lider je učvrstio svoju moć i vanjskopolitičkim potezima kao što su pregovaranje oko nuklearne energije sa SAD-om i sastajanje sa britanskom kraljicom i prmijerkom sa kojom je govorio o investicijama.

A sada kada je saudijski prestolonasljednik preuzeo još veće velike uloge u infrastrukturnim planovima zemlje, medijskim mrežama i investicionim kompanijama, on je dodatno učvrstio svoju poziciju najmoćnijeg čovjeka u Saudijskoj Arabiji.

/thebosniatimes