Povodom aktuelnog stanja u oblasti vodoprivrede i poljoprivrede na području Krajine, oglasio se i federalni zastupnik Ismet Kurić ( A SDA). Reakciju koju je objavio na svome facebook profilu i stranici, prenosimo u cjelosti:

“Čitam vijesti i izvještaje, odroni i poplave po cijelom Kantonu, a svako malo slikanje kako se čiste kanali za odvodnju kao i korita rijeka, a sve to opet u resoru ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nekako ne mogu da vjerujem da u odborima SDA, koje naš resorni ministar Dedić posjećuje redovno o trošku Ministarstva, ne sjede poljoprivrednici koji imaju priliku da mu ukažu da:
– Poljoprivrednici u RS imaju regresirano gorivo od 0.60 – 0.80 KM
– Da isti ti poljoprivrednici imaju poticaje od 20-30% za kapitalne investije
– Da je Vlada SDA USK obećala 2,50 KM za otkup maline, a nije isplaćena ni ona od 1,50
– Šta je sa onih 30 miliona sredstava od IPA fondova koja su obećana usvajanjem

Strategije ruralnog razvoja?

Jasno mi je da krajiški ministar u Vladi F BiH, iako ima na dohvat ruke i resurse i mogućnosti, nije uradio ništa po pitanju poljoprivrede u F BiH, a posebno na području Krajine. Samo NIJE MI JASNO zar na tim silnim stranačkim sastancima isključivo se utvrđuje pozicija na listi za predstojeće izbore, a ne bude ništa od poljoprivredne priče za šta prima platu? Ministre Dediću molim Vas da nastavite i do kraja mandata da nastavite obilaziti organizacije SDA ali istovremeno ovlastite nekoga u Ministarstvu ko zna, ko može i ko želi da pomogne poljoprivrednicima da dočekaju spremno sezonu sijanja 2018. godine. Ako ne znate kako i nemate s kim stavaljam Vam se na raspolaganje da zajedno sa poljoprivrednica predstavimo rješenje problema i započnemo spremno poljoprivrednu sezonu i sjetve u ovoj godini.” – napisao je Kurić

S obzirom da evo uskoro prolazi četverogodišnji mandat vlade i ministara u Federaciji BiH, osvrnut ćemo se na rad Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojim rukovodi Krajišnik Šemsudin Dedić, kojim osim glamurozni izjava i fotografisanja za medije, nije uradio ništa konkretno kada je u pitanju ovaj sektor.

U kakvom se stanju poljoprivredni sektor FBiH nalazi govore i slijedeće činjenice. Naime, iako se nalazimo već u prvoj dekadi mjeseca marta, 2018. godine, Federalno ministarstvo poljoprivrede nije još uvijek donijelo program poticaja u poljoprivredi za 2018. godinu, zbog čega poljoprivrednici ne znaju šta će se poticati u tekućoj godini.

S druge strane, dok poljoprivrednici u Republici Srpskoj imaju regresirano gorivo od 0,60 do 0,80 KM po litri poljoprivrednici u FBiH nemaju ništa iako su im Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo dali obećanja još u jesen prošle godine

Da stvar bude gora, dok poljoprivrednici u Republici Srpskoj imaju poticaje od 20 do 30% za kapitalne investicije, poljoprivrednici u Federaciji BiH nemaju nikakvih sličnih poticaja.

Šemsudin Dedić je najavljivao određena rješanja za malinare, a malinari Federacije BiH su ipak pred kolapsom jer im se nije ništa pomoglo od strane federalnog ministarstva poljoprivrede u 2017. godini, iako je bilo čvrsti obećanja, pa čak i od strane premijera Rošića i Vlade USK koja im je obećala minimalnu otkupnu cijenu u visini od 2,50 KM po kilogramu, a znamo da su otkupljivači na USK plaćali malinu od 1,50 KM po kilogramu i istu još uvijek nisu platili poljoprivrednicima.

Pored toga, iako je Strategija ruralnog razvoja BiH usvojena krajem 2017. godine, kada je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, rekao da farmeri mogu očekivati 30 miliona eura iz sredstava IPA-e, do dan danas nije došla niti jedna marka a niko od poljoprivrednika ne zna kako će doći do tih sredstava.

Dakle, jasno je da ministar Dedić nije uradio ništa po pitanju poljoprivrede u Federaciji BiH, a pogotovo u USK-u od kojeg je i Livanjski kanton dobio više sredstava za poljoprivredu jer očigledno imaju sposobnije ljude i lobije u Sarajevu, već ministar Dedić ništa ne poduzima ni u oblasti vodoprivrede u smislu zaštite od eventualni poplava, čišćenja korita kantonalni rijeka i obavljanja nasipa koji se nalaze duž tih rijeka.

Ministra Dedića treba podsjetiti da je on ministar vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, kako bi se konačnu počeo time i baviti, jer očigledno da ministar Dedić umjesto da se bavim svojim poslom, rješava probleme u drugim resorima kao što su pitanje aerodroma Bihać i prekategorizacija regionalnih cesta na području Unsko-sanskog kantona.

JEDINO ŠTO MINISTAR ŠEMSUDIN DEDIĆ RADI I TO NAJBOLJE ZNA, JESTE DA SE VOZIKA NA RELACIJI SARAJEVO-BIHAĆ, I DA SE SASTAJE SA OPĆINSKIM ODBORIMA SDA KAKO BI SEBI OSIGURAO SIGURAN PROLAZ NA PARLAMENTARNOJ LISTI NA OVIM IZBORIMA, TE DA SE SLIKA I DAJE VIZIONARSKE IZJAVE OD KOJIH NIKADA NIŠTA BITI NEĆE! ČESTITAMO MINISTRU DEDIĆU NA NJEGOVOM TRUDU I ZALAGANJU ZA NAROD, JER NAROD ZNA!!!