Lokalni mediji i poznavaoci situacije oko vodostaja krajiški rijeka, kao i građani koji su u proteklim poplavama pretrpili velike štete, danima su upozoravali na mogućnost poplava i šteta koje mogu prouzrokovati a sve u cilju da se što je više moguće spriječi šteta i posljedice toga.

Međutim, odgovornima u Krajini a boga mi i onima u Federaciji koji su iz Krajine, kao recimo ministar VODOPRIVREDE, poljoprivrede i šumarstva, koji je ujedno i komadant štaba Civilne zaštite Federacije BiH, na jedno uho uđu a na drugo izađu vapaji naroda koji jedva preživaljava u ovoj državi, a kamoli još da se još sami bore sa poplavama.

Dedić je u intervju za agencije kada je u pitanju Civilna zaštita FBiH i saniranje šteta nastali usljed elementarni nepogoda, govorio kako su sredstva za te namjene osigurana, ali građani USK- koji su ovi dana poplavljeni kažu da nikada nisu dobili nikakva sredstva, a VLASTI NEĆE ČAK NI DA PROGLASE STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE KAKO NE BI MORALI PLAĆATI NASTALU ŠTETU.

Ovakav bahat odnos ministra Dedića mogao bi se opisati jednom dobro poznatom narodnom izrekom koja kaže: “Selo gori a baba se češlja!”