Na konfereciji za medije Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona, iznio je neistinite tvrdnje da Grad Cazin nije izdvojio niti jedne marke za stipendiranje učenika, ističe Mirsad Topčagić (A SDA) zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Na pitanje novinara: Da li je tačan informacija koju su novinari dobili od ministra Malkoča da Grad Cazin nije dodjelio niti jednu stipendiju za školsku 2016/2017. godinu -Topčagić je odgvorio da je ta informacija neistinita, jer je Grad Cazin za navedenu školsku godinu odobrio i isplatio 235  stipendija.

Isto tako na prigovor ministra Malkoča da Cazin ne realizira prava boraca po Zakonu o dopunskim pravima boraca, Topčagić je izjavio da je Grad Cazin od početka primjene ovog Zakona isfinansirao više sredstava za implementaciju boračkih prava nego sve ostale općine na Kantonu zajedno, dok u isto vrijeme SDA vlast u Bihaću je finansirala samo 50% realizacije ovih prava i vrlo restriktivno, koju je, usput rečeno, predstavljao Dževad Malkoč kao gradski vijećnik.

Bitno je napomenuti kako je upravo Mirsad Topčagić u vrijeme kada je obavljao dužnost ministra istog ovog resora, tokom 2012. godine, uveo u praksu da se stipendiraju SVI studenti bez izuzetka, a te godine je dodjeljeno ukupno 670 stipendija, dok je 2013. godine, dodjeljeno oko 700 stipendija.

Sve ove informacije su ministru Malkoču dobro poznate, zbog čega Topčagić ističe kako ne vidi razlog zbog čega Malkoč dezinformiše javnost? Ima puno važnijeg posla od dezinformiranja javnosti, ističe Topčagić, a to je da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima boračkih populacija koje treba rješavati, ili on smatra, dodaje na kraju Topčagić, da je u ovoj oblasti sve u redu pa se može baviti trivijalnim stvarima?