U Federalnom parlamentu SDA više neće moći da računa na zastupnicu Elzinu Pirić i delegata Rasima Dostovića, kao i na zastupnika Safera Demirovića u Parlamentu BiH. Danas smo istupili iz ove političke partije, potvrdila je za Vijesti.ba bivša predsjednica Opštinskog odbora SDA Banovići i zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić.

“Treći zastupnik u Parlamentu FBiH je potpredsjednik SDA i on čeka kako će stranka postupiti sa njim, pa ili će ostati potpredsjednik SDA ili će biti sa nama”, istakla je Pirić.

Ona je navela da je, osim pomenutih državnih i federalnih zastupnika, iz SDA danas istupilo kompletno rukovodstvo Opštinskog i Izvršnog odbora Banovići, koje broji 30 članova, načelnik, četiri kantonalna zastupnika, direktorni javnih preduzeća i ustanova, izvršni direktori u rudniku.

“Na skupu je bilo prisutno 1.300 članova. Krećemo u osnivanje nove političke partije.  Akcija skupljanja članskih kartica je krenula i očekujemo puni broj članova, odnosno 13.500, mada ćemo i sa 10.000 biti zadovoljni”, naglasila je Pirić.

Članovi nove političke partije, između ostalih, biće 13 zastupnika u Kantonalnoj skupštini, koji su, kako Pirić ističe, nestatutarno smijenjeni, te smijenjeni dio rukovodstva Kantonalnog izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom Skupštine TK Senadom Alićem, te ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić. 

/Vijesti.ba