Nekad vrhovni komandant Alija Izetbegović spavao kod njega u kasarni, a danas, ozlojeđen na Bakira Izetbegovića i SDA, Hase Tirić je napustio SDA i pristupio SDP-u!

Osnivač „Crnih labudova“ Hase Tirić definitivno je pristupio SDP-u, tako što je osobno došao u prostorije stranke i potpisao pristupnicu.

Tirić je bio komandant favorizirane jedinice Armije Bosne i Hercegovine u čijoj kasarni je spavao vrhovni komandant Armije Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. „Crni labudovi“ su bili specijalna jedinica koja je Izetbegoviću često služila kao pratnja i osiguranje prilikom obilaska ratišta, što bi trebalo značiti da je komandant jedinice Tirić uživao njegovo maksimalno povjerenje. Poslije rata Tirić se nije uklapao u vojnu hijerarhiju te se odlučio politički angažirati kao predsjednik MOS-a, to jeste podmlatka SDA. Potom se bavio humanitarnim radom u kampovima za odvikavanje od droge itd.

Ovo godine, kada je Bakir Izetbegović vodio neku svoju stranačko-patriotsku kampanju, među obilježavanjima patriotskih godišnjica našla se i godišnjica osnutka „Crnih labudova“. Međutim, Tirić nije bio u prvom planu već njegov kriminalni „načvar“ Izet Jahović zvani Bućko. Njemu je Tirić još u ratu omogućio da na ilegalan način stekne sve diplome, osim osmogodišnje škole, da bi se ovaj politički angažirao kroz SDA. Iako od ratnih „labudova“ nema ni spomena jer se „jato razaletilo“ na sve strane svijeta, zloglasni načvar Bućko postao je jedan od moćnijih Fočaka u Sarajevu – rame uz rame sa Radeljašem. On skupa sa Murisom Mujanićem, Salkom Bukvarevićem, Salkom Zildžićem, Edinom Ramićem,  Šerifom Patkovićem i drugima ocvalim patriotama pljačkaju budžete namijenjene boračkoj populaciji sve pod firmom humanitarne pomoći povratnicima u Istočnu Bosnu.

Nažalost, postoje ozbiljne sumnje da su se mafijaško-kriminalne radnje odvijale pod početom „Crnih labudova“ koje je od Haseta Tirića ukrao načvar Bućko! Mnoge kriminalne radnje zloglasnih vehabijskih batinaša „Gazija“ nose upravo pečat „Crnih labudova“!