Maratonska sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona je počela a raspravlja se o ispravnosti odluke o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice od kojeg se odustalo i drugim rješenjima finansiranja ove zdravstvene ustanove kao i rješavanje nagomilanih dugovanja prema dobavljačima.

Kako je istaknuto u dosadašnjem dijelu sjednice, nakon određenih razgovora sa zdravstvenim djelatnicima i ustanovima u Zeničkom kantonu, došlo se do zaključka da je ipak bolje odustati od odluke o kreditu. Tako se potvrdila isrpavnost rezonovanja opozicije koja je na onoj famoznoj sjednici – na koju su dovedeni ispolitizirani uposlenici Kantonalne bolnice da protestuju i prijete skupštinskim zastupnicima kako bi ih prisilili da izglasaju odluku o zaduženju – jasno kazala i objasnila da je takva odluka neispravna i nezakonita.

Zastupnik Halilović je istako kako se na kraju ispostavilo da su zastupnici koji nisu glasali za kreditno zaduženje bili u pravu, jer se pokazalo da je takva odluka nezakonita.

Zastupnik DF-a Farko Hodžić po običaju je branio tu odluku i prozivao opoziciju za kontriranje.

Željko Mirković zastupnik SDP-a USK-a je istakao da novca ima dovoljno samo s njim treba raspolagati na ispravan način, kazavši “Pitanje je šta mi sve financiramo!? Da li mi sve te zahtjeve financiramo s pravom ili postoji neki nevidiljivi aparat kojeg mi financiramo a ne vidimo ga.” – apelujući na to da novac treba da se troši na ispravan način.

Ujo vuk magarca

Ko je koga ujeo – objasnio je zastupnik Farko Hodžić govoreći o kreditnim zaduženjima za bolnicu koja su dizana prije nekoliko godina, a od kojih, kako je on rekao, nije bilo ništa, kazavši “Ujeo vuk magarca”

Zastupnik Murić braneći stav pozicije, svojim krajiškim akcentom onako narodni, kazao je da para da se preusmjere iz ZZO-a nema, prozvavši poziciju kako fol spinuje o nekakvim nezakonitim odlukama o kreditinom zaduženju.