“Ne znam što u četiri oka kaže Dodiku, ali je činjenica da se veoma često sastaju i veoma srdačno svaki put pozdrave. Iz toga se da zaključiti da nije baš ljut na Dodika zbog njegovih separatističkih težnji. Vučić ima i problem Kosova i bilo bi zaista neprimjereno da se zalaže za raspad BiH, a istovremeno da traži vraćanje Kosova u okvire Srbije. Njihov odnos je zaista izvanredan, nikada predsjednici Srbije i RS nisu bili tako bliski kao Vučić i Dodik!

Prije dvije sedmice predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je veliki intervju Globusu. Nakon što smo završili razgovor za novine, Vučić mi je nekoliko puta naglasio važnost bliskosti, suradnje i savezništva Hrvata i Srba u budućnosti, s osobitim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Izričito je tražio da ta formulacija uđe i u sam intervju.

Pritom smo spominjali, kao karakteristične primjere, neke općine i gradove u BiH (među ostalima i Kupres). Kad sam Vučića upitao misli li, kada o tome govori, na suradnju i savezništvo Srba i Hrvata i u mogućim ratnim okolnostima, u BiH, odgovorio mi je da računa, uz ostalo, i na to. Naglasak je bio – da ne bude zabune – na vezniku “i”: nije mislio striktno na rat, ali nije isključivao ni tu mogućnost, piše Darko Hudelist, poznati novinar Globusa.

 Darko Hudelist u nastavku svoga teksta piše o nesporaxumu oko naoružavanja policije u Republici Srpskoj, da bi tekst završio sa sljedećim znakovitim sadržajem:

U razgovoru sa svojim sugovornicima iz Banje Luke, prisjetio sam se svojih intervjua s Miloradom Dodikom iz oktobra 2014. i avgusta 2016., kada mi je predsjednik Republike Srpske bez puno ograda i zadrške govorio o svojim planovima za budućnost, u kojima je središnje mjesto zauzimala – kao što ga zauzima i danas – neovisna (odnosno što neovisnija) RS. Na moje pitanje je li Dodikov krajnji cilj doista neovisna (dakle osamostaljena iz BiH) Republika Srpska njegov mi je bliski suradnik, savjetnik i prijatelj ovako odgovorio:

– Ne samo Dodik nego 99 posto Srba u BiH želi samostalnost RS! Svakodnevni teror, uvrede, potkradanje zajedničkog budžeta, samovolja i brojne druge gadosti koje dolaze iz političkog Sarajeva dojadile su svima u RS. Međutim, i Dodik i njegovi birači svjesni su da ovo nije trenutak za odcjepljenje, jer za to nema podrške velikih sila. Sjetite se kako su prošli separatisti u jednoj moćnoj Kataloniji! Dakle, raspad BiH uslijedit će tek kao posljedica brojnih separatističkih pokreta koji se najavljuju u Europi, prije svega u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji. U RS-u se s pažnjom osluškuje što se tamo događa, a Dodik želi samo stvoriti uvjete da neke buduće generacije mogu krenuti u tu proceduru odcjepljenja.

A kako na to – tj. na osamostaljenje i odcjepljenje RS-a – gleda predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

– Vučić je mudar političar i ne želi javnim nastupima iritirati i dovesti u pitanje podršku EU, SAD-a i Njemačke. Ne znam što u četiri oka kaže Dodiku, ali je činjenica da se veoma često sastaju i veoma srdačno svaki put pozdrave. Iz toga se da zaključiti da nije baš ljut na Dodika zbog njegovih separatističkih težnji. Vučić ima i problem Kosova i bilo bi zaista neprimjereno da se zalaže za raspad BiH, a istovremeno da traži vraćanje Kosova u okvire Srbije. Njihov odnos je zaista izvanredan, nikada predsjednici Srbije i RS nisu bili tako bliski kao Vučić i Dodik!