BIVŠI DIREKTOR FACEBOOKA: Stvorili smo čudovište koje će nas sve pojesti

Chamath Palihapitiya bio je izvršni direktor kompanije “Facebook”. Nakon što je napustio tehnološkog giganta, otvorio je dušu i i rekao je da osjeća “ogromnu krivicu zbog svog rada”. 

Chamath Palihapitiya bio je izvršni direktor kompanije “Facebook”. Nakon što je napustio tehnološkog giganta, otvorio je dušu i i rekao je da osjeća “ogromnu krivicu zbog svog rada”. U nevjerovatnom predavanju koje je održao pred studentima univerziteta Stanford u SAD-u, rekao je da je “učestvovao u stvaranju zvijeri”, te da svojoj djeci “ne dozvoljava da koriste to zlo”.

Palihapitiyine kritike nisu bile usmjerene samo na Facebook, nego širi online svijet. Kazao je da online interakcije poput „likea, srca i palca gore“ razaraju društvo. “Nema građanskog razgovora, nema suradnje; lažne informacije, neistine. I to nije samo američki već globalni problem.“ Radi se o zlim ljudima koji mogu manipulirati velikim masama ljudi da rade što ovi žele. S tim se sada borimo.

Kaže da Facebook koristi što je manje moguće, a svojoj djeci „ne dozvoljava da koriste to zlo.“ Ipak, dodao je i da vjeruje kako kompanija čini dosta dobrog u svijetu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s