Situacija u našoj zemlji nije sjajna niti u jednom kantonu, ali čini se da Unsko-sanski prednjači kada je u pitanju nezaposlenost, migracije i rekonstrukcije vladajućih struktura.

U cijeloj toj zbrci obični čovjek se iz dana u dan pita: “Šta ja viš ovdje radim? Zašto ne idem vani? Šta čekam?”

A dok se obični čovjek to pita i pokušava naći razlog da ostane na Titaniku koji uz hrvatsku Liku ima najmanje izgleda da doživi renesansu i privredo-ekonomski preporod, neki to dobro koriste i u toj gonguli, baš kao što su oni prije njih u ratu, uzimaju i šakom i kapom.

Kupuju se  stanovi, vikendice, zapošljavaju sinovi, kćeri i supruge, namještaju tenderi, dogovaraju izvođači radova, uzimaju reketi za privatiziranje određenih firmi, pere novac preko raznih projekata i uništava vlastita država i narod.

Fikret Abdić je, bez sumnje, svi će se složiti oko te činjenice, izdajnik vlastitog naroda. Ali on je to uradio i zato je osuđen. Odležao je kaznu i drugi put sve i da hoće, niti ima kuveta niti će dobiti novu priliku, jer je već istrošen i neinteresantan.

Ove jude izdaju i ubijaju vlastiti narod u više epizoda. Baš kao pomahnitali ubojica koji, nošen neobjašnjivom mržnjom, svoju žrtvu izbode sa više desetina uboda neostavivši joj nikakve šanse da preživi.

Narod će preživjeti to budite sigurni. Makar se asimilirao i pogubio u tuđim zeljama. Ali ovaj kanton i kraj teško da hoće i kome će te onda gospodariti?

 Ko će onda da glasa, jer odlaze vani i budžetlije ne samo fukara i sitna raja nezaposlena.

VRIJEME JE DA SE O DRŽAVI I NARODU POČNE RAZMIŠLJATI. AKO NISTE SPOSOBNI DA KREIRATE STRATEGIJU IZLASKA IZ KRIZE, ODSTUPITE ČASNO I POŠTENO, BOLJE JE I TO NEGO NA PLEĆIMA NOSTITI TRAJNI BILJEG UNIŠTAVAČA VLASTITOG NARODA I TROŽITI PARE NA HARAM NAČIN ZARAĐENE KOJE SU PROKLETE OD HILJADA NAŠIH MAJKI KOJE SJEDE SAME PO KRAJIŠKIM KUĆAMA I PLAČU ZA SVOJOM DJECOM ŠTO SU MORALA OTIĆI I NAPUSTITI VLASTITU DRŽAVU GOSPODO POLITIČARI!