Sama ideja da se snimi film o pokolju socijalističke omladine na ostrvcetu Utoya 2011. dočekana je u Norveškoj s puno protivljenja. Tvrdilo se da se time eksploatišu žrtve, da još nema “historijske distance”, te da bi film u završnici mogao da doprinese mitologizovanju desničarskog rasističkog ubice, pretvarajući ga u neku vrstu arijevskog Hannibala Lectera

Ako na ovom Berlinalu postoji film za koji se očekivalo da će pobuditi kontroverze, onda je taj film bio “Utoya, 22. jul” norveškog režisera Erika Poppea.

Sama ideja da se snimi film o pokolju socijalističke omladine na ostrvcetu Utoya 2011. dočekana je u Norveškoj s puno protivljenja. Tvrdilo se da se time eksploatišu žrtve, da još nema “historijske distance”, te da bi film u završnici mogao da doprinese mitologizovanju desničarskog rasističkog ubice, pretvarajući ga u neku vrstu arijevskog Hannibala Lectera.

Film “Utoya, 22. jula” u ponedjeljak je konačno prikazan na Berlinalu – a kako sada svari stoje, kritičari još uvijek šute, prenosi Jutarnji.hr.

Film je primljen toplo, uz “Otok pasa” Wesa Andersona ima zasad najvišu ocjenu u anketi kritike, a većina prisutnih impresionirana je i izvedbenom virtuoznošću filma i taktičnošću u reprezentaciji strašne teme. Najveći dio 88-minutnog filma – gotovo 80 minuta – sastoji se od jednog jedinog neprekinutog kadra koji prati 18-godišnju Kaju, djevojku koja se nađe usred meteža na Utoyi i – dok svi izbezumljeno bježe – pokušava naći svoju mlađu sestru.

“One take” tehnika pri tom pridonosi osjećanju jeze, jer gledatelja zakuca u perspektivu djece koja se nađu usred kaosa, a da pojma nemaju što se zbiva. Pri tom se sama Kaja tijekom filma pretvara u sebedajnu heroinu, paradigmu vrednota solidarnosti koje bi trebale biti imanentne socijaldemokraciji.

Kroz Kaju, Poppe diže spomenik vrijednostima koje je ubojica pokušao uništiti. Što se počinitelja tiče, Poppe se odlučio na jedini moralno prihvatljivi pristup: nije ga ni prikazao. Ubojica u filmu ostaje apstrakcija koju tek dvaput kratko naziremo u drugom planu kao prijeteću siluetu.