Poslje duge pauze zakazane su ni manje ni više nego dvije sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona. Šta su pravi razlozi sazivanja niko sa sigurnošću ne može ustvrditi, ali se u političkim i žurnalističkim krugovima nagađa da bi vlada mogla pasti.

Manjiska Vlada na čelu sa premijerom Husein Rošićem, ustvari, nikada nije ni imala pravu većinu u smislu respekta i poštovanja. Bile su to sve interesne većine koje su se mijenjale kada bi interesi prolazili, pa su tako vršene mnoge rekonstrukcije Vlade, smjene i promjene ministara, ali bi premijer Rošić uvijek ostajao, jer opozicija nikad nije imala ruku više potrebnu da ga sruši.

Iako je izborna godina a do samog procesa glasanja ostalo relativno malo vremena, još uvijek kod mnogi tinja iskrica želje da sa trona skinu premijera Rošića i njegovu Vladu, samo što ovaj put niko ne želi praviti saziv nove vlade i ponijeti sav teret rada ili nerada (ovisno kako to ko posmatra) dosadašnje Vlade. Pribojavaju se svi da ih to ne bi moglo koštati izbora, ali ipak se ne mogu oduprijeti želji za smjenom sadašnjeg saziva vlade i promjene skupštinske većine.

Osim toga, tu je i uvijek prisutni interes koji većinu zastupnika tjera u nove križaljke. Ko će i koga i da li će u nedjelju, 25. februara, iskrižati vidjećemo.

Ali kako kaže narodna izreka “gdje ima dima ima i vatre.” 

Nešto se čudno kuha oko Vlade to je sigurno. Čak postoje određene sličnosti, kako su lokalni krajiški portali primjetili ovih dana, između političke situacije na Tuzlanskom i Usnko-sanskom kantonu. Federalni mediji su pisali da bi se situacija sa Kukićem, koji je bio tajkun i grobar SDA koji je vukao gotovo sve konce u ovoj stranci preko svojih paralelnih struktura unutar nje, lako mogla prenijeti na cijelu SDA u Federaciji. Što govori u prilog da će novi val napustanja SDA neminovno zahvatiti i Unsko-sanski kanton, a što bi se vrlo lako moglo pokazati upravo u nedjelju. Može da se desi, kaže naš izvor blizak SDA Krajine, da neki od skupštinski zastupnika ove stranke u nedjelju pokažu bunt protiv sadašnje Vlade i skupštinske većine. 

Ono što se također može desiti u nedjelju je da Laburisti Fikreta Abdića Babe, osuđenog ratnog zločinca i čovjeka koji je izdao vlastiti narod, po drugi put izdaju SDA. 

Ako su je već izdali 1993. godine, kada su odlučili da samoinicijativno krenu u pravljenje Autonomije, zašto to ne bi uradili i sad, kad nemaju skoro ništa vrijedno da izgube, a ostajanje sa SDA njihovim vječnim neprijateljima, samo im može donijeti štetu na ovogodišnjim izborima. Zato, kaže naš izvor dobro informisan oko stanja i odnosa politički snaga i matematički računica unutar trenutne skupštinske većine, da  bi Laburisti vrlo lako mogli odlučiti da istupe iz ove većine i zaigraju sami za sebe, jer ionako sredstva za političku kampanju iz kantonalnog budžeta, ako se i izglasa, neće dobiti.

Na kraju ove analize nam ostaje samo da sačekamo nedjelju i ispratimo do kraja uzavrelu skupštinsku atmosferu čija vrućina se već sad osjeća.