Nakon što je u subotu, 17. februara, pala Vlada Tuzlanskog kantona i odmah izabrana nova na čelu sa Jakubom Suljkanovićem kao novim premijerom, još jednom se pokazalo da u BiH ništa nije nemoguće i da se stvari preko noći mogu promjeniti.

Sve nezadovoljnije članstvo SDA Unsko-sanskog kantona, tamošnju vladu sve više gura u smjenu koja bi se, kako nam tvrde neki od direktnih političkih učesnika u Skupštini USK-a, uskoro vrlo lako mogla i desiti.

Osim nezadovoljnog članstva SDA USK, tu je i DF vječito nezasiti koalicioni partner SDA u ovom kantonu, čiji apetiti u pogledu dobivanja pozicija i zapošljavanja iz mjeseca u mjesec ne splasnjuju. 

SBB već odavno igra utakmicu u timu opozicije i samo čeka pogodan trenutak da razvali vladu i uzme učešće u novoj. 

Prema riječina našeg izvora, smjena Vlade ako bi se i desila nova vlada ne bi bila vlada niti jedne stranke već privremeno rješenje do okončanja izbora sa nezavisnim premijerom i ministrima iz naroda koji nisu članovi niti jedne stranke i dokazali su se u svojim strukama, realizirani, imovinsko ostvareni stariji ljudi u mirovinama koji bi u preostalih desetak mjeseci do imenovanja nove prave Vlade, imali zadatak da zaustave prekomjerna zapošljavanja i zaduživanje ovog kantona.

Bila bi to, kaže naš sagovornik, privremena vlada ili vlada spasa koja ne bi predstavljala niti jednu stranku.

Šta će se uistinu dogoditi u narednim mjesecima, vidjet ćemo.