Odmah nakon okončanja hitne sjednice, na kojoj je smijenjena vlada Bege Gutića, zakazana je nova, na kojoj je izabrana nova Vlada TK. Za premijera je imenovan Jakub Suljkanović, dosadašnji ministar finansija.

– Ključni dokumenti za rad Vlade već su doneseni, a to su bužet i program rada Vlade i Skupštine TK te su usaglašeni sa partnerima u većini. Osnovni cilj je finansijska stabilizacija kantona – rekao je novi premijer Jakub Suljkanović.

Za novu Vladu glasalo je 20 zastupnika, dok ih je 13 bilo suzdržano.

Novi ministar finansija postao je Miralem Nuhanović, dosadašnji savjetnik odlazećeg premijera Gutića. Ministar za boračka pitanja postao je Enes Gegić, bivši zaposlenik MUP-a, a sada penzioner. Ministar MUP-a ostaje Husein Topčagić.

Ministri SBB-a zadržali su su svoje fotelje. Bahrudin Hadžiefendić je ministar zdravstva, Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Zlatan Muratović ministar obrazovanja i nauke. Ivana Kulić iz Narodne stranke Radom za boljitak ostaje ministrica pravosuđa i uprave. Ministar privrede ostaje Osman Puškar iz BPS-a.

Nova ministrica kulture, sporta i mladih je Slavenka Vojinović, a Mufid Kinčević je novi ministar poljoprivrede.

Dva ministarska mjesta su nepopunjena, a to su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice te ministar rada i socijalne politike.

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice i glasanje o povjerenju Vladi premijera Bege Gutića, potpisalo je 14 poslanika: Azra Kahrimanović, Damir Beganović, Fetah Hujdur, Jasmina Lugavić, Kasim Husić, Mehmed Bejrektarević, Izet Jajičević, Mirsad Bečić, Mirsad Selimović, Mirza Omerdić, Narcisa Šiljegović, Rasim Dostović, Zijad Suljkanović, Senad Alić i Suad Salihbašić. 

Predsjednik Skupštine TK Senad Alić rekao je nakon smjene da je ova Vlada TK izgubila podršku Skupštine. 

– U posljednjih nekoliko mjeseci bilo je mukotrpno skupljati većinu. Predsjednik Povjereništva Amir Fazlić i bivši premijer Bego Gutić imali su sastanak sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem na kojem su garantovali da imaju većinu u Skupštini i Vladi TK. Istina je da Izetbegović nije imao činjenice i lažno je informisan i zbog toga je došlo do smjene – rekao je pedsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Na pitanje o isključenju iz SDA onih koji su smijenili Vladu, on je naglasio da predsjednik Izetbegović treba razmisliti “da isključi one koji su mu davali lažne informacije”.

– Ova ekipa se bojala gužve na listama i zbog toga je uvedeno povjereništvo i KOSDA TK – tvdi Alić.

On je ustvrdio da povjerenik Fazlić nije imao pravo da traži odgađanje sjednice te da su to samo mogli učiniti oni koji su to tražili.

– Predsjedništvo SDA nama je oduzelo ingerencije, a ostavilo odgovornost. Ovim činom smo mi preuzeli odgovornost – kaže Alić.

Na najavu da će biti izbačeni iz stranke on je naglasio da je na potezu Predsjedništvo SDA.

– Mi nismo danas napravili nikakvu štetu, ako Predsjedništvo odluči da nas izbaci, vidjet ćemo kako ćemo djelovati. Do sada smo poštovali sve odluke SDA, poštovat ćemo i ako nas izbace – kaže on.

Na konstataciju da niti jedan organ SDA nije uskratio podršku Vladi TK, Alić odgovara: “A šta vi nas smatrate, da nismo organi zakonodavne vlasti. Mi smo direktno izabrani od građana i imenovali smo Vladu TK i u svakom momentu imamo pravo na smjenu Vlade.”