DIREKTOR OSA-e ODGOVORIO RADONČIĆU: “Dozvolu za uvoz oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine a ne OSA”

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić osjetio se pozvanim da na današnjoj stranačkoj konferenciji za medije zatraži ostavku od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

Lider SBB-a zatražio je ostavku čelnika OSA-e zbog, kako je kazao, saglasnosti OSA-e BiH Ministarstvu unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (RS) za kupovinu 2.500 pušaka.

– Svoju saglasnost za nabavku te silne količine oružja dao je direktor OSA-e BiH koji je kadar SDA. Zato s gnušanjem odbacujemo napade SDA na RS jer je riječ o dobro sinhronizovanoj akciji – kazao je Radončić.

Tim se povodom, ali i zbog medijskih napisa, oglasila i OSA BiH te u saopćenju za javnost pojašnjavaju ulogu te Agencije u procesu izdavanja dozvola nabavke oružja.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH. U proceduri nabavke oružja, OSA BiH daje mišljenje koje nema obavezujući karakter.

U kontekstu davanja mišljenja za uvoz/izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, a imajući u vidu Zakon o OSA-i BiH, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima u vezi sa nepravilnostima sa certifikatima krajnjih korisnika; ili nepravilnostima koje se odnose na pošiljku oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje se mogu ogledati u upućivanju navedenog u zemlje koje su pod embargom Vijeća sigurnosti UN-a ili drugim međunarodnim zabranama, odnosno u vezi sa podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora.

Imajući u vidu potrebu istinitog informisanja građana BiH, OSA BiH ističe da je prilikom davanja mišljenja u proceduri nabavke oružja za potrebe MUP-a RS ispoštovala zakonom propisane odredbe.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s