Jelisaveta Seka Sablić rođena je 1942. godine u Beogradu, od oca Srbina i majke Jevrejke, u jeku rata.

– Majka nikada tokom rata nije nosila žutu traku. Kada se udala za mog oca, Stevana, hrišćanina i preselila na Čuburu, roditelji su je se odrekli. Nije imala kontakta sa njima sve dok njenu familiju, pet sestara sa decom, nisu odveli u logor na Sajmište. Moglo bi se reći da je celo moje detinjstvo bilo lepo, ali obeleženo siromaštvom – rekla je svojevremeno Seka za Novosti.

Ostvarila je sijaset upečatljivih uloga u filmovima, serijama, ali i u pozorištu, a često je umela i da intrigira javnost, a da ne razmišlja o posledicama, pa je tako probala drogu, o čemu je javno pričala.

– Probala sam iz znatiželje, niko nema pravo zbog toga da me blati – istakla je nedavno, a kao jednu od najvećih bizarnosti svoje karijere ispričala je kako je jednom glumila za Josipa i Jovanku Broz.

– Bila sam još student, bilo je to početkom šezdesetih. Bili su u nekoj sobi i mi smo onda jedan po jedan dolazili sa svojim tačkama, valjda na metar ispred Tita i Jovanke. Ja sam recitovala, odnosno to je bilo “trtljanje”, neki su pevali… On me nikad nije impresionirao, nije me bilo strah niti sam imala tremu jer nije ni moja porodica bila na njegovoj liniji. Ali nikad neću zaboraviti kako je pušio cigaru i dobacivao mi usred moje tačke, valjda je mislio da tako učestvuje. Bilo mi je to strašno, kasnije mi se to događalo po provincijskim pozorištima. Nije me to toliko čudilo, ali da jedan Tito s onim svojim držanjem tako dobacuje… – kazala je Sablićeva, koju publika pamti po ulogama u filmu “Maratonci trče počasni krug”, te serijama “Bolji život”, “Ljubav, navika, panika” i mnogih drugih.

O svom braku i ljubavnom životu nikada nije mnogo pričala. Postala je majka sa 34 godine, sina Stefana. On je uspešni pozorišni reditelj, koji se kao otac ostvario 2013. godine.

Stefan je dobio sina Leona, za kojeg je Seka mnogo vezana, a često se odmara na crnogorskom primorju, gde ima vikendicu u Rosama, mestu koje nema vode, a često ni struje.

1324001_seka-foto-jokic01-stefan-jokic_ff

/Kurir.rs/Blic/