– Priča o formiranju trećeg bloka u Srpskoj, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju evropsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije

Pojedine zapadne diplomate i strani lobisti aktivno rade na formiranju trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj koji bi činili PDP, DNS i NDP, saznaje „EuroBlic“.

Izvori ovog lista otkrivaju da je priča o formiranju „alternativnog“ političkog saveza u Srpskoj, koji ne bi pripadao dvjema najvećim koalicijama predvođenih s SNSD i SDS, već mjesecima aktuelna u uticajnim međunarodnim krugovima.

 

– Priča o formiranju trećeg bloka u Srpskoj, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju evropsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije – tvrde sagovornici Blica.

Alternativa

Da tvrdnje izvora „EuroBlica“ nisu bez osnova potvrđuje nam potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović, koji je još prije nekoliko mjeseci najavio mogućnost formiranja novog političkog saveza u RS.

– Očigledno je da postoji potreba za stvaranjem neke nove političke opcije koja bi predstavljala alternativu tzv. ljevici, koju predvodi SNSD, i desnici na čelu s SDS. Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Vjerujem da bi ta priča mogla da se realizuje čak i prije izbora, a ako ne tada, onda sigurno poslije izbora – kaže Krsmanović

/slobodnabosna