Došlo je do klimavog dogovora između Merkelinih konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU) i Socijaldemokrata (SPD), partije koja pripada lijevom centru. Iako su predsjednik SPD Martin Shulz i ostatak vrha stranke zadovoljni ponudom, Kühnert se nalazi na čelu #NoGroKo pokreta koji se zalaže za odbijanje prijedloga

Kevin Kühnert, dvadesetosmogodišnji student iz Berlina koji je na čelu podmlatka njemačke Socialdemokratske partije, nalazi se centru pažnje njemačke javnosti uoči pregovora o formiranju koalicije za njemačku saveznu Vladu, piše Guardian.

Poslije neuspjeha Angele Merkel da sklopi takozvanu “Jamajka” koaliciju sa Zelenom strankom i liberalnim Slobodnim demorkratama, prošle sedmice je, nakon više probijenih rokova, došlo do klimavog dogovora između Merkelinih konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU) i Socijaldemokrata (SPD), partije koja pripada lijevom centru. Članovi SPD-a, njih 464 000, bit će pozvani da glasaju o prihvatanju prijedloga Merkelove.

Socijaldemokrate bi u “velikoj koaliciji” (GroKo) dobile tri ključne fotelje, Ministarstvo finansija, rada i vanjskih poslova. Iako su predsjednik SPD Martin Shulz i ostatak vrha stranke zadovoljni ponudom, Kühnert se nalazi na čelu #NoGroKo pokreta koji se zalaže za odbijanje prijedloga. Kada bi u svojoj namjeri uspio, okrenuo bi naglavačke političku sliku Njemačke i doveo u pitanje Merkelinu dvanaestogodišnju vladavinu.

“Vjerujem da bi bilo vrlo opasno za SPD da uđe u još jednu koaliciju sa konzervativcima u kojoj su bili osam od proteklih 12 godina”, rekao je Kühnert u intervjuu dan nakon što je GroKo dogovor napravljen. On je optužio pregovarački tim SPD-a, uključujući i Shulza, da su “previše blagi” u svojim zahtjevima i da se ne zalažu za prave ljevičarske vrijednosti, poput smanjivanja poreza ljudima za malom platom i povećavanja poreza bogatima.

“Naravno, Ministarstvo finansija je jedno od najvažnijih u bilo kojoj vladi. Ali, u fotelji kancelara se još uvijek nalazi Kršćanski demokrata i nijedna odluka koja se njoj ne sviđa neće proći nju i njen kabinet.”, kaže Kühnert. “Na kraju dana, ministar finansija iz SPD-a će biti odgovoran za proširivanje jaza između bogatih i siromašnih, koji će postajati sve osetniji jer se pitanje poreza jedva spominjalo tokom pregovora.”

SPD je bila u centru pažnje kada je, nakon historijski lošeg rezultata, objavila da je njeno mjesto u opoziciji naredne četiri godine. Ipak, Shulz je ipak ušao u pregovore sa Merkelovom, što je Kühnert ocijenio kao “ogromnu grešku”.

Kühnert također smatra neprihvatljivim rad u istoj vladi sa Horstom Seehoferom, članom Kršćanske socijalne unije, sestrinske stranke Merkelove CDU. Seehofer, koji bi u novoj vladi trebalo da dobije poziciju Ministra unutrašnjih poslova, oštro se protivi imigrantskoj politici Merkelove, dok mađarskog predsjednika Viktora Orbana naziva “prijateljem”. “Takva osoba nikako ne može biti politički partner SPD-a”, kaže Kühnert.

Kühnerta njemačka javnost vidi kao slijedećeg velikog vođu SPD-a koji će dovesti do njenog preporoda. Kao inspiraciju i podstrek za renesansu socijaldemokratske ideologije, Kühnert navodi uspon engleskih Laburista pod vodstvom Jeremyja Corbina, a još više nastup Bernieja Sandersa na predsjedničkoj trci u SAD. “Oni su primjer da socijaldemokratija nije izgubljen slučaj.”

Inače, Kühnert je ime Kevin dobio po Kevinu Keegenu, engleskom fudbaleru koji je krajem sedamdesetih igrao za njemački Hamburg. Keegen, kao i Macaulay Culkin u filmu “Sam u kući” početkom devedesetih, doveli su do popularizacije imena Kevin u siromašnijim slojevima njemačkog stanovništva.

Tako jedan berlinski duo u pjesmi ima riječi “Znaš da stvari idu na bolje kada dobijemo kancelara koji se zove Kevin.”