Socijaldemokratska partija Unsko-sanskog kantona održala je danas konferenciju za medije, a njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Prošlo je više od mjesec dana neopravdanog  zastoja u radu Skupštine Unsko-sanskog kantona  čime se potvrđuje da je naš Kanton sa ovakvom vlasti  na potpuno krivom putu, a neodgovornost  vladajućih očigledna.  Ne rješavaju se važna pitanja zato što se tri strane ne mogu dogovoriti kome će pripasti plijen u vidu Unsko-sanskih šuma, Televizije Unsko-sanskog kantona, Veterinarskog zavoda i drugih subjekata, uključujućii međusobne prijetnje i ucjene oko zapošljavanja vlastitih zvijezda.

Također, postalo je jasno da je izrada prijedloga budžeta USK za 2018. godinu  postala predmet trgovine istog trojca. Naravno, tu su i megalomanski predizborni budžetski zahtjevi izraženi u milionima KM kojih nema, i koje očito kane pronaći u džepu budžetskih korisnika, neisplaćenim naknadama trudnicama, boračkim posmrtninama, socijalnim potrebama, izdacima za električnu energiju, vodu, gorivo, prevoz đaka ili grijanje školskih objekata., itd.

 Vlada  kantona se upustila u opasnu političku trgovinu, štetna i besmislena kadroviranja, a pokazala se potpuno  nesposobna za rješavanje životnih pitanja i problema koji pritišću naše građane, sa preko 50 miliona KM neplaćenih kratkoročnih obaveza.

U svom besmislu, prije nekoliko dana Vlada Unsko-sanskog kantona dala je saglasnost na Plan i Program rada JU”Direkcija regionalnih cesta USK, Bihać za 2018.godinu u ukupnom iznosu od 13.280.000 KM, što predstavlja vrhunac licemjerja i nepravde, sačinjen po sramotnom, dobro uhodanom  principu,”dogovora trojice”, a ne po stvarnim potrebama građana cijelog kantona,  u kome je potpuno zaobiđeno pola općina i gradova USK. 

Ovakav Plan je štetan, radi čega javno zahtjevamo da ga ODMAH povučete i stavite van snage,  te sačinite novu, pravednu  raspodjelu na jednake dijelove, onako kako to građani i zaslužuju.

 Žalosno je što odavno oponašate Federalnu vlast i odnosite se prema našim općinama i gradovima, jednako kao  što se Federalna vlada odnosi prema Unsko-sanskom kantonu i guši nas u svakom pogledu. Priznajemo da nas to i ne čudi  kada znamo da pripadate istoj nesretnoj vlasti koja koja je USK stavila na margine procesa i napretka u FBiH, što i vi činite  gradovima i općinama po principu ”nekome sve, a nekome ništa”!

Sve se to dešava pred očima naših građana USK koji su postali taoci neostvarenih apetita njih trojice ili četvorice, ali i očima pravosudnih organa koji su odavno trebali bit uključeni u rješavanje enigme zvane: ”ova i ovakva vlast USK”!

Ovako konfuzna i čudna vlast  kod građana proizvodi nesigurnost,  radi čega se sve češće i lakše odlučuju za odlazak iz kantona u zapadne zemlje, jer ne žele biti žrtve pohlepe podobnih i nesposobnih na štetu cijelog USK.

U nemogućnosti da djelujemo u Skupštini USK  koju ste smišljeno blokirali, kao odgovorna i konstruktivna opozicija, javno vas pozivamo da nas uključite u rješavanje problema izrade budžeta za 2018.godinu,  jer očito vi to niste u stanju završiti u zakonskim rokovima, uz sve moguće posljedice.  Za razliku od vas i vaših partnera u vlasti, ne tražimo nikakve benefite, niti nas zanima trgovina budžetskim novcem, ali to nećemo dozvoliti ni vama.

Imamo samo  jedan uslov, a to je ravnopravan tretman svih općina USK i njihovih građana, bez obzira kojoj su političkoj opciji skloni!

To je jedino rješenje za izlazak iz pat pozicije u koji ste svojom neodgovornošću i pohlepom doveli  cijeli Unsko-sanski kanton, u protivnom,  neće vam pomoći ni orkestrirani perfomansi i pritisci na skupštinske zastupnike, čemu smo bili svjedoci u proteklom periodu.” 

                                                                                                                                               

                                                                                                                                           SDP BiH USK