VUČIĆEV INFORMER IDE NAJDALJE: “Britanci spremaju napad na Srbiju i RS – čak 600 SAS-ovaca čeka signal za napad”!

-Britanska vlada formira jedinicu za preventivna dejstva na Zapadnom Balkanu, bataljon koji bi se sastojao od 600 pripadnika elitne formacije SAS, momaka tek pristiglih iz Sirije. Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Zbog izgradnje ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova, pita se i odgovara beogradski tabloid Informer poznat po konstruiranju nevjerovatnih teorija zavjere.

Informer piše da je za Republiku  Srpsku 2018. godina presudna, 2018. je godina opstanka. Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese, piše Informer, pozivajući se na autorski tekst “sigurnosnog stručnjaka” iz Banje Luke, Predraga Ćeranića. 

U autorskom tekstu za Analitički forum Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta Banja Luka, navodi i da je odluci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva prethodila rasprava, koju je u Domu lordova inicirala delegacija koja je boravila u BiH. 

-Zaključak je jasan – Ujedinjeno Kraljevstvo se mora vratiti na Balkan (iako odlazi iz EU). Da li se i ova politička odluka može posmatrati u kontekstu bezbjednosnih prijetnji po BiH. Gdje bi bio stacioniran britanski vojni kontigent? Kakva bi mu bila uloga? O tome niti ko govori niti piše, navodi Ćeranić u svojoj analizi.

-Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Energetska bezbjednost kao pojam dolazi u prvi plan.

Izgradnja ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova, na koje Njemačka nije imuna, jer se radi o zemlji sa snažnom privredom i vrhunskom tehnologijom, ali bez energetskih resursa, stvara zebnju na Ostrvu od mogućnosti jačanja evroazijskih veza. A svi ti “tokovi” i putevi sa Istoka na Zapad vode kroz Balkan, navodi dalekovidi Ćeranić..

Ćeranić smatra da su sličnog mišljenja u američkom Kongresu, gde se i pored svih nesuglasica, demokrate i republikanci lako dogovore kada su u pitanju Rusi. U pripremi je politička odluka u vidu deklaracije koja će sadržavati smjernice o odbrani EU od energetske zavisnosti od Rusije, za što je neophodno Rusiju držati dalje od Balkana.

Ćeranić piše kako će SAD balkanskim zemljama ponuditi finansijsku pomoć u medijskom organizovanju kako bi se oduprle Rusiji, ali i ekonomsku pomoć i saradnju. Ukazivaće se da Rusija koristi gas i naftu kao političko oružje.

-Nakon Bregzita London postaje politički nezavisan od Brisela i potpuno autonoman. Balkan je ocijenjen kao područje od vitalnog interesa za Britaniju. Ostale diplomatske aktivnosti biće usmjerene prema Indiji i drugim zemljama koje su u “zlatno doba” bile pod dominacijom Krune, smatra Ćeranić.

-Sve u svemu, tendencije za opasan razvoj situacije na Balkanu više su nego vidljive. Lako je izvući zaključak da su idealna mjesta za potpaljivanje sukoba sa nedefinisanim i nejasnim ishodom prvenstveno Kosovo, jug Srbije i BiH. Iz niza izjava poznatih diplomata uočava se da neće odustati od “makedonskog scenarija” u Republici Srpskoj, a opozicija već najavljuje da oktobarski izbori neće biti regularni i da ih neće priznati.

Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese. Da li je to legitimno, da li je legalno? Naravno da jeste, zaključuje Ćeranić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s