Federalni poslanik iz A SDA kaže u intervjuu za Oslobođenje da su kolege iz SDA obesmislile rad kluba krajiških zastupnika, a da načelnici vraćaju povjerenje naroda u politiku

Gospodine Topčagiću, za šta se najviše zalažete kao federalni poslanik, a kada je riječ o Krajini?

– Kada je u pitanju politika A SDA koju pokušavamo artikulirati kroz oba doma Parlamenta Federacije BiH, usmjereni smo ka tome da se obezbijedi ravnomjeran regionalni razvoj, kako Unsko-sanskog kantona, tako i svih ostalih područja Federacije, pa i cijele Bosne i Hercegovine.

Ravnomjeran razvoj

Svjedoci smo, nažalost, da je USK zapostavljen kada je u pitanju realizacija javnih investicija od viših nivoa vlasti i to je nešto što je svakako loše, te se mora raditi na ispravljanju tog, rekao bih maćehinskog odnosa. Naša politička nastojanja ne podrazumijevaju bilo kakvu vrstu ekskluziviteta za našu regiju, već naprotiv, mi zaista želimo ravnomjeran razvoj svih krajeva FBiH, te u tom smislu ne bi smjelo biti zaboravljenih kada je u pitanju odnos federalnih vlasti. Isto tako, želimo bolju povezanost Unsko-sanskog kantona sa ostalim dijelovima države, prije svega mislim na saobraćajnu povezanost sa Sarajevom, kao našim glavnim gradom, ali i jačanje ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza, koje će naše stanovništvo povezati sa ostalim područjima BiH. Krajiški narod je dao ogroman, možda i najveći, doprinos u proteklom ratu za očuvanje države i mi doživljavamo Sarajevo političkim i svakim drugim centrom.

Postojao je i klub krajiških poslanika, ali konkretnih poteza nije bilo?

– Istina, na početku našeg mandata u Predstavničkom domu PFBiH osnovali smo neformalni klub krajiških zastupnika sastavljen od predstavnika skoro svih političkih partija iz USK-a koje participiraju u ovom domu Parlamenta FBiH. Ovaj klub je osnovan prvenstveno s ciljem promovisanja interesa Unsko-sanskog kantona, ali je njegov rad obesmišljen stavovima pojedinih zastupnika, prije svega mislim na zastupnike iz SDA, ali i drugih, čije su stranke bile u vlasti na nivou Federacije BiH. Za sve što smo zajednički dogovorili u klubu, ništa nismo uspjeli izlobirati da bi se i realizovalo, jer su zastupnici iz vladajućih stranaka bili vezani stavovima svojih klubova, pa ono što smo definirali kao prioritete za USK, oni na sjednicama Parlamenta nisu podržavali. Tako da je ta jedna dobra ideja oko formiranja kluba krajiških zastupnika obesmišljena i potrošena.

Hoćemo li vidjeti koristi od većih akciza kroz gradnju puteva i u USK-u?

– Naravno da nismo bili za ovakav način uvođenja novih akciza, što smo jasno iskazali glasanjem protiv seta zakona o akcizama u Predstavničkom domu PSBiH. Naš zahtjev kao političke stranke bio je da nam se dostavi izvještaj o utrošku više od šest milijardi KM prikupljenih po osnovu akciza u prethodnom periodu, jer ukupna investiciona vrijednost koridora 5c ne iznosi toliko, a vrlo je malo od ovog projekta urađeno. Znači, dosadašnje trošenje ovih sredstava ukazuje na veliku netransparentnost, pa čak i na nenamjenski utrošak, što nas je svakako determiniralo da budemo protiv uvođenja novog nameta na građane, od čega oni neće imati neke velike koristi.

Prije da će se novoprikupljena sredstva od akciza trošiti na krpljenje budžetskih rupa i vraćanje dugova koje su nam kao teret ostavile vladajuće elite, nego što će se trošiti na izgradnju cestovne infrastrukture. Ovo sve sa akcizama je velika obmana i prevara naših, ionako napaćenih građana.

Kako gledate na politička previranja u Bužimu?

– Kada su u pitanju posljednja politička dešavanja u Bužimu, vjerovatno mislite na raspad Općinske organizacije SDA. S obzirom na to da se radi o unutarstranačkim pitanjima ove političke partije, smatram da nije umjesno da komentarišem njen rad.

Kamber i Bašagić nedavno su ustvrdili da Krajina nije zapostavljena u federalnom budžetu, da su to izvikane priče. Jesu li?

– Kada je u pitanju odnos federalnih vlasti prema Unsko-sanskom kantonu, njega zaista možemo okarakterisati kao maćehinski prema građanima. Vlada FBiH će za ovaj četverogodišnji mandat potrošiti iz budžeta 11 milijardi KM, kao i još mnogo drugih milijardi iz sredstava vanbudžetskih fondova, a od toga će USK dobiti samo mrvice. Pozvao bih gospodu Kambera i Bašagića iz SDA da pokažu koji su to projekti realizirani iz tih ogromnih milijardi na području našeg kantona ili oni misle da su građani slijepi pored svojih očiju.

A SDA je napunila deset godina. Šta očekujete u izbornoj godini?

– Proteklih dana obilježili smo 10 godina uspješnog rada i djelovanja A SDABiH i kada se osvrnemo na taj desetogodišnji period, možemo ustvrditi da je osnivanje ove političke partije itekako imalo smisla. Iza sebe imamo konkretne rezultate i smatramo da smo na idućim izborima spremni preuzeti odgovornost u vođenju, prije svega Unsko-sanskog kantona, ali i u odgovarajućem političkom kapacitetu i Federacije, odnosno države BiH. Ovo kažem iz razloga što je trend naših izbornih rezultata u stalnom rastu i smatramo da smo dovoljno sazreli, a i da je takva sama politička situacija, da kroz ostvarivanje najboljeg izbornog rezultata povedemo Unsko-sanski kanton ka napretku i razvoju, kao i ostala područja naše države.

Progresivne snage

Dakle, očekujemo drastično povećanje izbornih rezultata i priključivanje pojedinaca i grupa s kojima dijelimo ista razmišljanja, a to su, prije svega, očuvanje i ekonomski razvoj naše države i našeg društva.

Šta mislite o radu GS-a, Nezavisnog bloka i Nezavisne lista koje imamo u Krajini, te hoće li doći do nekog zajedničkog fronta pred izbore?

– U udruživanju progresivnih političkih snaga vidimo veliki potencijal za pokretanje Unsko-sanskog kantona. Gospodin Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, svakako je čovjek koji se dokazao u svom poslu i koji je svojim radom ohrabrio građane Bihaća da ovaj grad može i zaslužuje bolje. Pored njega, svakako bih spomenuo i ostale naše načelnike, poput načelnika Bužima Zikrije Durakovića, Bosanske Krupe Armina Halitovića, Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića, koji su u svojim sredinama prepoznati po uspjehu u radu. Svaki vid saradnje sa njima nas raduje, ali i eventualno udruživanje i sinergijsko djelovanje sa ostalim pozitivnim političkim projektima koji za cilj imaju dobrobit našeg društva.