U jeku masovnih migracija i sve većeg odliva radne snage iz naše zemlje, te pojave sve izraženijeg nezadovoljstva kod običnog bosanskog čovjeka u pogledu minimalca i plaća, neki smatraju da bi to moglo značiti prekretnicu za poboljšanje stanja u našem društvu.

Nedavno su mediji pisali o tome, a neke kolege novinari i pitali političare da li bi oni radili za 400 KM, na što su dobili sasvim logičan odgovor kako je to plata nedovoljna za današnje standarde života i nedostojna bilo kog čovjeka.

radnici1

Dok na Zapadu povećavaju standarde i poboljšavaju prava radnika, kod nas u BiH se još dvoume po pitanju toga, ali kako stvari stoje, najvjerovatnije da će oni koji vode ovu državu uskoro morati poduzeti određene mjere po tom pitanju, kako bi zaštitili prava radnika i spriječili sve veći odlazak radne znake iz zemlje.

Kako bi to postigli, moraće, kako nam je rekao jedan zastupnik državnog parlamenta, morat će unaprijediti postojeće ili donijeti nove zakone o pravima radnika, posebno one koji se tiču visine minimalne plate u BiH, koja trenutno, morat će priznati sve guzonje koje imaju firme u Bosni, nije dovoljna ni za gorivo nasuti da bi se mjesečno putovalo na posao, a kamoli još platiti režije i kupiti namirnice. O nekim luksuzima, kao što su kupovina nove odjeće ili malo boljeg telefona, da i ne govorimo. 

Sve to oni imaju i to preko leđa radnika. Vrijeme je da se tom nepravednom i nezasluženom INSTANT bogaćenju jednom konačno stane u kraj!