“Investirali smo oko 6,5 milijardi dolara u pritvorske jedinice u Guantanamu i gdje nas je to dovelo? Protraćili smo kredibilitet širom svijeta u tim procesima”

Odluka Donalda Trumpa da zatvor u Guantanamu ostane otvoren je ne samo opasna, nego može biti i preskupa, smatraju američki zvaničnici koji su učestvovali u formiranju tog zloglasnog zatvora.

Kako piše Guardian, zvaničnici i vojni pravnici koji su pomogli da se otvori zatvor za vrijeme vlade mlađeg Georgea Busha, upozorili su predsjednika Trumpa da rizikuje ponavljanje greške od 6 milijardi dolara.

Pukovnik u penziji Morris Davis, koji je služio kao glavni tužilac u procesima protiv onih koji su zatvoreni u Guantanamu je rekao:

“Investirali smo oko 6,5 milijardi dolara u pritvorske jedinice u Guantanamu i gdje nas je to dovelo? Bacili smo pare. Oni su mogli da budu smješteni u bilo kom federalnom zatvoru što bi koštalo djelić tog novca. Imamo hiljade vojnika koji su posvećeni operacijama zatvora u Guantanamu, a mogli su da budu raspoređeni na drugim mjestima. Protraćili smo kredibilitet širom svijeta u tim procesima”, rekao je Davis.

Donald Trump je potpisao ukaz u kojem predlaže da zatvor u Guantanamu ostane otvoren i tako je zaustavio proces koji je pokrenuo Barack Obama još 2009. godine sa ciljem da ga zatvori.

Trump je u obraćanju o stanju nacije u Kongresu rekao da je ministru odbrane Jamesu Mattisu naložio da preispita vojnu politiku zatvora uz preporuku da bi neke zatvorske jedinice poput Guantanama trebalo da ostanu otvorene. 

Zatvor je izgrađen za vrijeme Georgea Busha mlađeg u pomorskoj bazi koja je pod kontrolom SAD, sa idejom da tu budu smješteni osumnjičeni za terorizam.

Trenutno se tamo nalazi 41 osoba protiv kojih nije podignuta optužnica. 

Trump je još tokom predizborne kampanje rekao da će taj zatvor “napuniti lošim momcima”.

/tbt