Sastanak Bilderberg grupe, najmoćnijih u svijetu, za koje se govori da je svjetska vlada u sjenci ove godine bit će održan u Torinu u Italiji

Sastanak Bilderberg grupe, najmoćnijih u svijetu, za koje se govori da je svjetska vlada u sjenci ove godine bit će održan u Torinu u Italiji. Svake godine na konferenciji se okupi oko 100 najmoćnijih krojača svjetske sudbine među kojima ima političara, pripadnika kraljevskih porodica, moćnika iz vojnoindustrijskog i bankarskog sektora, prvih ličnosti naftnih kompanija…

I ove godine sve će se odigrati iza očiju javnosti, jer nikada, nijedan medij nije bio pozvan da proprati ovaj sastanak već više od pola vijeka, od osnivanja grupe. Sastanak Bilderberg grupe ove godine će se održati od 7. do 10 juna u Italiji, a poziv sprskoj premijerki stigao je nakon njenog izlaganja na sastanku grupe Novi lideri za Evropu na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Poziv joj je uputio predsjedavajući Upravljačkog komiteta Grupe Henri de Castries, nekadašnji predsjednik borda direktora multinacionalne osiguravajuće kompanije Axa.

Nije prvi put da će se iza vrata ovog kružoka govoriti o Srbiji. Naime, još u maju 2008. godine predloženo je da se Srbiji da “zeleno svetlo” za ulazak u EU ukoliko se odrekne Kosova. Također je bilo riječi i o tome šta Zapad može uraditi kako bi udaljio Rusiju i Srbiju, prenijeli su tada grčki mediji.

Sastanci se ne smiju komentirati

Inače, učesnici Bilderberške konferencije podliježu posebnim pravilima, a najvažnije je takozvano Chatham Housea, a što znači da učesnici konferencije imaju strogu obavezu šutnje o sadržaju i razgovoru konferencije. Izvan zidina u kojima se konferencija održava, učesnici ne smiju otkrivati, komentirati i bilo šta pričati o samom događaju.

Zbog toga ovu grupu svake godine prate velike kontroverze, te se govori da su upravo oni prava svjetska vlada u sjenci koja sve konce drži u svojim rukama. Zbog tajnosti kritiziraju ih za netransparentnost, dok se organizatori i učesnici pravdaju da je rijetka prilika za otvorenu debatu o prilikama u svijetu.

Jedino što je uspjelo “procuriti” u javnost je da je konferencija urađena kao okrugli sto, da se drže predavanja ili diskusije u trajanju od po 90 minuta. U pauzama je uobičajeno posluženje u bifeu, ali i vino koje se mora platiti.

Inače, ovom klubu se pripisuju zasluge za osnivanje EU, za NATO bombardiranje Srbije, ali i za izbor američkog predsjednika Baracka Obame. Po nekim izvorima, na njihovim sastancima rođen je i euro.

Tvrdo jezgro ove grupe činili su David Rockfeller, koji je preminuo prošle godine i Henry Kissinger, a ostatak članova se bira i poziva po trenutnoj aktuelnosti, odnosno po tome koliko je perspektivno “ulagati” u njih. Nijedan sastanak, od 1954, kada je klub osnovan, nije protekao bez poznatog američkog političara i diplomate Kissingera.

Zaslužni za EU, euro, ali i Obamu

Bilderberška grupa, inače, dobila je ime po hotelu Bilderberg u Holandiji u kojem je održan prvi sastanak 1954. godine. Klub je tada osnovan zbog narastajućeg antiamerikanizma na inicijativu holandskog princa Bernarda.

George Manti, bivši američki ambasador u Zapadnoj Njemačkoj, otvoreno je govorio da je Rimski ugovor (potpisan 1957) kojim je stvoreno zajedničko tržište u Evropi kreiran na sastancima Bilderberga. Srbija je bila tema i 1999. godine na skupu u Sintri kada je moderator rasprave bio Kissinger, a prvi govornik Karl Bildt, nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH.

Uspon Kine je bila glavna tema 2001. godine, a 2005. cijena nafte, kada je traženo njeno drastično poskupljenje. Tada je Henri Kissinger tražio cijenu barela od 150 dolara, dok je cijena bila samo 40. Ubrzo nakon sastanka cijena nafte skočila je na 70 dolara, a 2008. godine nadomak tada projektirane cijene.

Na skupu, koji je održan u SAD-u od 5. do 8. juna 2008. godine, okupilo se 225 vladara svijeta, među kojima su bili Karl Bildt, Joshka Fischer, Richard Holbrooke, Jaap de Hoop Scheffer, Henry Kissinger, Condoleeza Rice, David Rockfeller, ali i Barack Obama.

Tada, ali i kasnije se govorilo da je upravo prisustvo tom sastanku Obamu lansirao na čelo SAD-a.

Tema sastanka bio je cyber-terorizam, sukob s Iranom, izbor američkog predsjednika, Rusija i Srbija, odnosno udaljavanje ove dvije zemlje.