Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas da je Srbija izložbom o ustaškom logoru Jasenovac u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što, kako je naveo, službeni Zagreb neće dopustiti.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da su “cijela država i Vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta”, prenose hrvatski mediji.

“S druge strane, Srbija je izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizovati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima”, naveo je Plenković.

Mediji prenose da se Plenković nijednom riječi nije osvrnuo na najavljeni dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb na poziv predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvatski mediji javljaju da su u Plenkovićevoj vladi bili zatečeni javnim pozivom Kolinde Grabar-Kitarović srpskom predsjedniku i u neslužbenim razgovorima ne skrivaju da se ona o tome nije prethodno konsultirala s premijerom, s kojim bi trebala sukreirati vanjsku politiku zemlje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske rezervirano je prema dolasku Vučića u Zagrebu “u ovom ttrenutku”. 

– Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane, poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS-a. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika – navedeno je u službenom saopćenju MVEP.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je danas da i pored izvjesnih otpora ide u Hrvatsku.

“Ne očekujem čuda, ali sam siguran da će razgovori biti ljekoviti”, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je uvjeren da će sa hrvatskom predsjednicom imati dobre razgovore, a na pitanje kako vidi činjenicu da su predsjednica i vlada u raskoraku, napomenuo je da ne razumije sasvim argumente da nije vrijeme za posjetu.

– Ako Hrvatska, i pored poziva predsjednice, hoće da kaže da nisam dobrodošao – hvala, ako ne žele da razgovaraju – hvala. Ne pada mi na pamet da podilazim bilo kome, da se dodvoram, štitim interese Srbije – rekao je Vučić.

– Bićemo spremni za težak, neposredan i otvoren razgovor na sve teme, jer ne želimo da bježimo ni od jedne teme, od nestalih, do rešavanja imovinskih prava Srba, prava na penzije do toga da u pojedinim selima gdje žive Srbi nema struje, ali i da pomognemo hrvatskoj zajednici – istakao je Vučić.