Djeca svakodnevno provode sate pred televizorom gledajući programe namijenjene odrasloj publici, a u kojima su nasilni sadržaji učestali te mogu biti vrlo slikoviti i realistični i na taj način neizbježno postaju svjedocima raznih primjera ozbiljnog nasilja.

Također, velik dio svog slobodnog vremena provode koristeći se informacijsko komunikacijskom tehnologijom i internetom što najčešće nije podložno kontroli odraslih i što ih ujedno može dovesti u razne opasne situacije. Stoga ne čudi kako vršnjačko nasilje, kao jedan od oblika nasilja, nije rijetka i izolirana pojava među učenicima. Nijedna škola nije imuna na njega i nijedno dijete ne može biti sigurno da se nikada neće naći u krugu nasilja, bilo kao promatrač, žrtva ili nasilnik

Ovih dana na području Unsko-sanskog kantona u školama je provedena anonimna anketa čiji upitnici su tako kreirani da utvrde količinu i level nasilja među učenicima. Kako su nam naši izvori otkrili, nerijetka je pojava različitih oblika vršnjačkog ucjenjivanja u školama, što je uposlenike Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda USK nagnalno da pokrenu ovo istraživanje. 

Podaci se još nalaze u fazi sakupljanja, a konačni rezultati će se znati malo kasnije. Ono što javnost, posebno roditelje, živo zanima jeste to da li će Ministarstvo i Zavod uopće objaviti ove podatke i s njima izaći u javnost kroz medije što bi im trebala biti obaveza, jer na ovakve pojave treba javno ukazati i pritisnuti njihove aktere putem pulsa javnosti.

Šokantni su svakodnevnih primjera verbalnog nasilja među učenicima, količine bezrazložne mržnje usmjerene prema nekima od njih, a nerijetko i ucjena tipa da im drugi učenici rade domaće zadaće ili neki treći oblik koristi.

Bitno je naglasiti svakom maloljetniku da ne treba dozvoliti da ga takvi neodgojeni imbecili koji već u ranom periodu života pokazuju da će biti samo šteta ovom društvu, da ih takvi ucjenjuju bilo kakvim stvarima: od fotografija, video snimaka ili nečeg trećeg JER ŠTO GOD DA STE URADILI IMA ZAKON PUTEM KOJEG MOŽETE DA PRITISNETE IMBECILE I STANETE IM U KRAJ. 

NIKO NEMA PRAVO DA RASPOLAŽE VAŠIM PRIVATNIM PODACIMA, TAJNAMA, DJELIMA ILI NEČEMIM DESETIM, JER SVE JE TO PO ZAKONU KAŽNJIVO I MOŽE BITI PREDMETOM SUDSKOG PROCESA. 

DRAGI UČENICI, BUDITE SLOBODNI DA PRIJAVITE, PRIJE SVEGA POLICIJI, A ZATIM I MEDIJIMA SVAKI OBLIK DISKRIMINACIJE PO BILO KOJOJ OSNOVI, NASILJA ILI UCJENE, JER AKO TO NE UČINITE, NASILNICI I PROPALICE ĆE VAM VJEČNO VISITI NAD GLAVOM I UNIŠTITI VAM ŽIVOTE.

A MINISTARSTVU I PEDAGOŠKI ZAVODU NIJE DOVOLJNO SAMO DA PROVEDE ISTRAŽIVANJE, POTREBNO JE PODUZETI KONKRETNE KORAKE U RJEŠAVANJU I SPRIJEČAVANJU NAVEDENIH POJAVA.