Mada je na snazi Uredba Federalne vlade o zabrani prijema novih administrativnih radnika, ministrica SBB-a, Edita Đapo, po nalogu stranačkog šefa Fahrudina Radončića, namjerava raspisati konkurs za prijem u stalni radni odnos novih pet radnika koji su zapravo već angažirani po osnovu ugovora o djelu.

Samo su naivni povjerovali u obećanje lidera SBB-a Fahrudina Radončića dato početkom decembra protekle godine, kako će se ova stranka  “najkasnije za mjesec dana” povući iz vlasti i preseliti u opoziciju. Od datog obećanja prošla su puna dva mjeseca, a ne samo da Radončićevi kadrovi nisu napustili vlast, nego, suprotno obećanju, čine sve da učvrste pozicije u organima vlasti i da do isteka mandata uhljebe što je više moguće stranačkih aktivista i simpatizera.

“Slobodna Bosna” je došla u posjed službenog dokumenta Federalnog ministarstva okolišta i turizma, na čijem je čelu SBB-ova ministrica Edita Đapo,  kojim se traži saglasnost Federalne vlade za prijem pet radnika u stalni radni odnos. Ministrica Đapo traži zapravo suglasnost da raspiše konkurse za prijem novih radnika, koji su svi do jednog već angažirani u ovom ministarstvu po osnovu famoznog ugovora o djelu. Konkurs bi dakle bio čista formalnost.

Kako smo doznali, konkurs je naštiman za Sehadu Kolenović, koja se u SBB upisala 2015. godine, a u kabinetu ministrice Đapo već mjesecima radi kao savjetnica po osnovu ugovora o djelu.

Konkurs je namijenjen i za još dvije savjetnice Edite Đapo: prva je Merima Vele, inače supruga bivšeg glavnog urednika Avaza, Faruka Vele, koja u kabinetu ministrice Đapo već radi kao savjetnica za okoliš, a druga je Azra Džigal, stranačka aktivistica SBB-a, koja po ugovoru o djelu radi kao savjetnica za turizam i ugostiteljstvo.

Konkursu će se obradovati i Edin Lukovac, sin Radončićevog dugogodišnjeg vozača Izeta Lukovca, koji je također već angažiran na osnovu ugovora o djelu, a na temelju formalnog konkursa dobio bi stalni angažman profesionalnog vozača. 

IMG_9662 (1)

Inače, u Ministarstvu za okoliš i turizam zaposleni su i Admir Karović, član Općinskog odbora SBB-a Stari Grad, kao i Selma Crnovšanin, također članica ove stranke.