Ustavni sud FBiH je u novembru 2009. proglasio Zakon o šumama FBiH neustavnim i praktično već osam godina se ne zna ko gospodari jednim od najvećih resursa u ovom entitetu, a posebno ko uzima i troši prihode. 

Nakon što je presuđeno da Zakon suspendira pravo općina na lokalnu samoupravu Vlada FBiH je donijela Uredbu o šumama. 

Međutim, Ustavni sud je i ovaj dekret suspendirao u junu 2011. godine te upozorio Vladu i Parlament FBiH da trebaju provesti presudu i donijeti zakon u roku od šest mjeseci. Od tad do danas traje često nekontrolirana šteta i potpuni pravni haos. 

Pravni vakum iskoristili su braća Dedić, Nedin Dedić, gradski vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća ispred stranke SDA i njegov brat Edin Dedić, te uzurpirali vlasništvo JP Unsko-sanske šume i nanijeli milionsku štetu državi BiH. Isjekli šumu, bespravno izgradili 13 kuća na državnom zemljištu i sve to uz amin ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedića uz njegovo obećanje da će im sve biti legalizirano kroz izmjenu Zakona o šumama kojim će moći napraviti zamjenu šumskog zemljišta. U međuvremenu braća Dedić kupuju šumu širom kantona po bagatelnoj cijeni.

IMG_20170711_164112

Novi zakon o šumama danas je zajedno sa zakonima koji trebaju utvrditi prava bivših boraca te poslovanje kladionica jedan od ključnih, a istovremeno je i jedan od onih oko kojih se ne slažu ni unutar vladajuće koalicije. 

 

naselje

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu u koju je bilo uključeno čak 16 javnih preduzeća i udruženja, uključujući i Savez općina i gradova, ali i lovačkih saveza, ali se još uvijek čeka da Vlada FBiH sačini prijedlog zakona i uputi ga u Parlament BiH. 

I dok se iščekuje prijedlog zakona, SDA-ovom ministru Dediću izgleda “gotovo ništa” nije sporno, a posebno u slučaju Nedina Dedića i Edina Dedića iz Bihaća.

/bisce.ba