Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke u glavnom gradu, podnio je ostavke na funkcije u SDA stranci.

Naš izvor iz SDA nam kaže kako je na samoj sjednici bilo mučno, a razlog je dnevni red za sutra najavljene sjednice Skupštine KS-a, javlja Oslobođenje

Pojedini članovi IO SDA Sarajevo su tražili da se sa dnevnog reda povuku izvještaji o radu kantonalnih preduzeća, među kojima su ZOI ‘84, Sarajevošume, Kantonalna TV, Butimr i Veterinarska stanica, a na šta Konaković nije želio pristati.

– On smatra da stanje u tim preduzećima nije dobro i da to treba javno reći, kao što je bio slučaj sa KJKP Vodovod i kanalizacija. No, ovo je samo nastavak sukoba općina Novi Grad i Ilidža sa premijerom. 

Ali pravo pitanje kojim se niko od sarajevskih medija nije pokušao baviti, jeste – čiji je čovjek Elemedin Konaković? I da li je ova ostavka tek slučajna ili je nešto oko čega se on sam sa sobom već duže vremena konsultovao? Ko bi ostavio sve funkcije u stranci tek tako? Nije budala niti je pao s kruške! Prave motive ćemo vidjeti tek u narednom periodu, osim ako ga vrh SDA ne ubjedi da u drugačije i ponudi mu nešto da ostane, jer im ovakve situacije nimalo ne idu na ruku.

Međutim, ono što se već duže vremena po čaršiji špekulira i za sada je to samo priča uz kafu, a to je da je Konaković vrlo moguće blizak Senadu Šepiću. Koliko je to istina i da li će Konaković da se priključi Nezavisnom bloku koji je sve više u usponu, ostaje da se vidi.